Zašto je Batiniću i "sivoj eminenciji" Putareku u interesu kamen iz Očure? Evo što kaže Stričak Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zašto je Batiniću i "sivoj eminenciji" Putareku u interesu kamen iz Očure? Evo što kaže Stričak

IHR/Varaždinske vijesti | 21.9.2022. u 12:46h | Objavljeno u Aktualno

- Prije nekog vremena gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić se hvalio kako je osigurao najjeftiniji plin, a krajem kolovoza građani su dobili obavijesti kako će od 1. listopada kubni metar plina plaćati 18 kuna te su građane uputili, ako nisu zadovoljni s cijenom, da podnesu zahtjeve drugim distributerima. Potrošači koji su poslali Gradskoj plinari Zagreb zahtjeve su odbijeni, a ja osobno još nikakav odgovor nisam dobio. Hoćemo li se grijati u Ivancu ove zime na plin ili ćemo vježbati cvokotanje i omatati se u deke? - pitao je HDZ-ov vijećnik Josip Krtanjek župana Anđelka Stričaka na aktualnom satu Županijske skupštine.

Župan je ustvrdio kako je vijećnik Krtanjek sam citirao gradonačelnika Ivanca, koji je izjavio kako će građanima cijena plina ostati ista, a nekima da će se čak i smanjiti.

- Znači, jedino je gradonačelnik očekivao da će se smanjiti. Ali mene to ne čudi jer Grad Ivanec, od kada je Batinić gradonačelnik, njegova razvijenost raste. Prije toga je bio drugi najrazvijeniji grad u Županiji, a sad su ga pretekli Ludbreg i Gornji Kneginec. Jer sve ono što je Batinić obećao je i realizirao, evo prije tjedan dana se vozio žičarom, kada dođete na Ivančicu imate moderno uređene hotele... Sve što je obećao je realizirao - ironičan je bio aktualni župan koji se osvrnuo i na kamenolom u Siljevcu.

- Gradonačelnik Ivanca uporno sve šalje da koriste kamenolom iz Očure, koji, gle čuda, ima Vugrinec. On ima neke mesnice po Ivancu i to u prostorijama Poljoprivrednog poduzeća Ivanec, koji je u suvlasništvu Branka Putareka, "sive eminencije" Grada Ivanca, predsjednika Nadzornog odbora Ivkoma - rekao je Stričak te nabrojio niz institucija u Ivancu u kojima je Putarek prisutan.

- Što je s Mesnom industrijom Ivanec, gdje je taj Putarek opet bio prva i zadnja violina? Tu su bile i neke istrage ovih talibana iz DORH-a. I kako je to završilo? Nitko nema pojma – rekao je Stričak.

S obzirom na to da Batinić inzistira da se kamen kupuje u Očuri, župan Stričak se pitao imaju li Putarek i Batinić svoje interese u tome.

- Jer, ako krene brza cesta, trebat će materijala i cijene će rasti. To su teme o kojima bi trebali malo više raspravljati - rekao je župan te ustvrdio kako je gradonačelnik Batinić znao za kamenolom u Ivancu, no iz nekog razloga ništa nije poduzimao do danas, kada se počinje graditi brza cesta.

- Batinić tvrdi da nije imao pojma da se otvara kamenolom i vodi aktivnu politiku protiv kamenoloma. Prije tri godine, prva bušenja na toj lokaciji su pokazala da se radi o vrlo kvalitetnom kamenu. Navodno su počeli odmah i pregovori s tvrtkom iz Ljubljane, no nešto je puklo i tada se pojavljuje informacija da se otvara kamenolom - rekao je Stričak.

Stričak se pitao i kako to da nitko u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je lokacija za kamenolom, nitko ne potpisuje peticiju.

- Stričak: "Priča se da će Bosilj odstupiti te se priprema Markoviću teren. To bi bila najveća prijevara birača!"

- Zanimljivo, sve se odvija ovdje, u našoj županiji koja nema nadležnost za taj prostor, za prostorno planiranje. Osobno imam puno povjerenje da će susjedni župan Kolar iz redova SDP postupiti na dobar način. Isto tako, u javnosti se vrti teza da je sve tajno. Prije četiri godine Općina Budinšćina je pokrenula izmjene i dopune Prostornog plana i o tome je obavijestila Grad Ivanec, U kolovozu je održana javna rasprava, opet je pozvan Grad Ivanec, a 2020. godine donesene su i druge izmjene prostornog plana. Sve se odvijalo u vrijeme kada nisam bio župan. I sad se postavlja pitanje, otkud takav interes, a kad je trebalo reagirati nije reagirao nitko - rekao je Stričak.