Zašto i kako su odabrane tvrtke za izradu dokumentacije za sportske objekte

| 15.2.2017. u 11:34h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Premda Grad Varaždin ima čak dvije institucije koje se bave izradom i prijavom projekata na EU i domaće fondove i programe, a uz to i ugovore o posebne suradnji, dokumentaciju vezanu za adaptaciju sportskih objekata četiri varaždinska sportska kluba nisu pripremile ni gradska Razvojna agencija Sjever DAN niti Tehnološki park Varaždin, već privatna poduzeća. Kako je i zašto je do doga došlo?

Igrališta Jalkovec, Gojanec, Udarnik i Zelengaj, koja su u vlasništvu Grada Varaždina,   javnim su natječajem dana na upravljanje sportskim udrugama NK Varteks, NK Zelengaj, NK Udarnik 32 i NK Plitvica.  Nakon što je raspisan natječaj za Mjeru 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, član jednog od ovih klubova prvi je skrenuo pozornost Zajednici sportskih klubova Grada Varaždina, odnosno gradu Varaždinu, na ovaj natječaj te predložio da se na njega prijavi njegov klub kako bi se dobio novac za adaptaciju objekta uz igralište.  

Međutim, u Gradu Varaždinu, odnosno Zajednica sportskih udruga vidjeli su u tome priliku i za ostale klubove, odnosno njihove sportske objekte, pa su pozvane četiri sportske udruge da krenu u nabavu konzultantskih usluga vezanih uz pripremu prijave, odnosno izradu projektne dokumentacije te provedbe projekta. Zašto se krenulo u nabavu usluga vezanih uz sportske objekte, odnosno nije angažirana Razvojna agencija Sjever, pitali smo Grad Varaždin.

-Agencija Sjever DAN, koja izrađuje projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju dječjih vrtića, unaprijed je izjavila kako ne može obaviti kvalitetno jedan i drugi posao zbog kompleksnosti posla i kratkoće vremena, vele u Gradu Varaždinu odgovarajući na naš upit.

Premda pravilnik o bagatelnoj nabavi Zajednici sportskih klubova Grada Varaždina dopušta da se za poslove vrijednosti do 125 tisuća kuna uzme samo jedna ponuda, četiri kluba prikupila su po tri ponude za konzultantske usluge vezane uz pripremu prijave na natječaj i provedbu projekata te izradu projekte dokumentacije.  

-Svu dokumentaciju s ponudom, koju su izabrala njihova upravna tijela, četiri su sportske udruge dostavile Izvršnom odboru Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina koji je prema dostavljenim ponudama donio odluku o financiranju troškova prema ponudama.

Nakon donošenja odluke, klubovi su sklopili ugovore o financiranju troškova izrade projektne dokumentacije i prijave na natječaj s tvrtkama Zelena gradnja i Euro Consulting, doznajemo  u Gradu Varaždinu gdje napominju da je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina nakon toga sklopila ugovore o cesiji sa sportskim udrugama i navedenim tvrtkama te plaća sukladno ugovoru.

Dakle, Zelena gradnja dobila je posao izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju sportskih objekata u Gojancu, Jalkovcu, Kućanu Donjem i Kućanu Gornjem. Za iste objekte Euro  Consulting dobio je u prvoj nabavi, uz usluge pripreme prijave projekta, usluge vezane uz provedbu projekta, ukupno za 90 tisuća kuna po objektu, ali to je smanjeno na 60 tisuća kuna nakon što je odlučeno da će se za provedbu projekta provesti posebna nabava.

-Prema ugovoru koji su sportske udruge  sklopile sa navedenim tvrtkama, obveza sportske udruge je izvršiti uplatu od 50% ugovorenog iznosa 7 dana nakon zaključenja ugovora, pa je tako Zajednica prema sklopljenim ugovorima o cesiji, u ime sportskih udruga, navedenim tvrtkama isplatila 335.000,00 kn dok će ostatak sredstava isplatiti u trenutku kada će klubovima biti dostavljena  projektna dokumentacija, odnosno izrađena prijava na natječaj, vele u Gradu Varaždinu te napominju da je prema ugovoru tvrtki Zelena gradnja dosada isplaćeno ukupno za sva četiri objekta 185.000 kn, dok je tvrtki Euro Consulting za sva četiri objekta isplaćeno 150.000 kn.