Nakon 48 sati izolacije, van: "Studentski domovi ne smiju biti za samoizolaciju i karantenu" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Nakon 48 sati izolacije, van: "Studentski domovi ne smiju biti za samoizolaciju i karantenu"

IHR/Varaždinske vijesti | 9.12.2020. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

- Koliko smo informirani, Studentski dom u Varaždinu osigurao je 25 soba za studente koji su pozitivni na koronavirus ili su pod nekim mjerama samoizolacije, no ti studenti u roku od 48 sati moraju si osigurati nekakav drugi smještaj jer u tom roku moraju napustiti dom. Je li moguće da Županija, u suradnji s Ministarstvom, pokuša negdje u Varaždinskoj županiji osigurati smještaj za takve studente? Možemo se svi složiti da za sve one koji su u izolaciji ili su bolesni ne bi bilo pametno da se šeću previše okolo ili, dok si traže prijevoz, još i tu osobu zaraze ili otjeraju u samoizolaciju - rekao je SDP-ov vijećnik Luka Zrinski na jučerašnjem aktualnom satu Županijske skupštine.

Ima alternative, ali nema potrebe

Župan Radimir Čačić je rekao kako Studentski dom ima jedan dio kapaciteta za samoizolaciju, ali da studentski dom i sveučilišta nisu u ingerenciji Varaždinske županije.

- Mi ni ne možemo utjecati na Studentski dom, ali na tragu iskustva koje smo imali, jer mi smo samo jedna od tri županije u Hrvatskoj koja je realizirala taj projekt u suradnji s Ministarstvom socijalne skrbi, otvorili smo jedan poseban objekt za ljude koji su zaraženi u domovima umirovljenika. Bez obzira na to što to nije naša odgovornost i nemamo nikakvih ingerencija nad tim, ponudit ćemo im mogućnost, ako bude potrebno, da kapacitete koje imamo zakupljene u posebnom objektu, koriste i studenti. Siguran sam da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatiti pokriće troškova za to - rekao je varaždinski župan.

Međutim, zasad za tim neće biti potrebe.

Ravnatelj Studentskog centra Varaždin Nenad Milijaš potvrdio nam je da imaju rezervirano ukupno 26 soba za studente oboljele od COVID-19 ili one koji su u samoizolacijama, a u njima mogu ostati 48 sati sukladno Uputama HZJZ-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Poslije toga ih preuzimaju roditelji, stožer Civilne zaštite li sami odlaze ako su s automobilom. Sukladno mišljenju Ministarstva znanosti i obrazovanja, domovi ne smiju služiti za samoizolaciju i karantenu - rekao je Milijaš.

Umjesto studenata, sestre

Dodaje kako je prošli tjedan jedna studentica sestrinstva koja je radila u bolnici bila pozitivna, a isti dan kada je saznala rezultate testiranja roditelji su došli po nju i odveli je.

- Trenutno u 48-satnoj izolaciji nemamo ni jednog studenta, a dosad smo imali samo jednog i taj je imao negativan test. U sobe za 48-satnu izolaciju mogu samo studenti smješteni u domu. S obzirom na to da nema studenata sa simptomima koji trebaju 48-satnu izolaciju, u tim sobama trenutno su smještene medicinske sestre koje su mobilizirane iz drugih gradova za rad u OB Varaždin, njih ukupno 20, a u sobama su smješteni i liječnici koji su došli varaždinskoj OB Varaždin u ispomoć - rekao je Milijaš i napomenuo kako se Upravi doma javljaju samo studenti koji borave u domu.

- Ako je netko otišao kući i tamo se razbolio i odradio izolaciju, takav se ne vodi kao zaraženi u domu, ali u dom se može vratiti samo s potvrdom liječnika. Takvih studenata dosad smo imali sedam - rekao je Milijaš.

Zašto se ne mobilizira dom?

S obzirom na to da su se u javnosti pojavila pitanja zašto se zaražene osobe ne smjeste umjesto u šatore na druge lokacije, između ostalog i u Studentski dom, ravnatelj SC Varaždin kaže kako se odluke o mobilizaciji donose na razini države, na relaciji Nacionalni stožer - Sveučilište u Zagrebu - Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- S jučerašnjim datumom u domu smo imali zauzeta 822 kreveta i najavu tri iseljenja do kraja mjeseca. Još je 71 student ispod crte koji čekaju da netko iseli. Dosta studenata nema kod kuće uvjete za praćenje online predavanja, pa su ostali u domu gdje imaju sve potrebno. Jedan broj studenata odlazi kući i vraća se u dom ovisno o obvezama na učilištu (vježbe/predavanja/ispiti) - rekao je Milijaš i dodao kako iz Stožera redovito provjeravaju situaciju s iseljenjima studenata i slobodnim kapacitetima.

Inače, Studentski centar Varaždin je u suradnji sa studentima donirao OB Varaždin 100.000 kuna i još toliko u smještaju i prehrani za mobilizirane medicinske sestre koje su smještene u Studentskom domu Varaždin.
- One su smještene kod nas, imaju osigurane obroke i pranje rublja - rekao je Milijaš.