Specijalizantica neurologije iz varaždinske bolnice pozitivna na koronavirus, dobrog je općeg stanja Foto: ilustracija

Specijalizantica neurologije iz varaždinske bolnice pozitivna na koronavirus, dobrog je općeg stanja

IHR/Varaždinske vijesti | 18.3.2020. u 10:22h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je potvrđen novi, ukupno šesti slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o mladoj liječnici iz varaždinske OB Varaždin koja se nalazi na specijalizaciji u KBC Rebro, a koja je bila izložena oboljeloj osobi u toj klinici.

- Imamo šestu zaraženu osobu koronavirusom i to je nažalost jedna naša mlada liječnica koja se nalazi na specijalizaciji u KBC Rebro, a povremeno kao i svi ostali specijalizanti dežura i radi u OB Varaždin. Došla je na radno mjesto i anamnestički se naknadno utvrdilo da je bila izložena oboljeloj osobi u klinici. Odmah smo poduzeli sve radnje koje su bile potrebne, znači liječnica je izolirana, kao i sve osobe s kojima je bila u kontaktu, testirana je i nalaz je bio pozitivan na koronavirus, što znači da su svi pacijenti i osobe s kojima je bila u kontaktu u samoizolaciji, u kojoj će morati ostati sljedećih 14 dana. Ova situacija u našoj bolnici, ali i cijeloj Hrvatskoj pokazuje kolika je važnost zdravstvenog sustava i dobre organizacije u ovom trenutku – rekao je ravnatelj varaždinske OB Varaždin dr. Nenad Kudelić na jutrošnjoj konferenciji za novinare koja je održana nakon sjednice Stožera Civilne zaštite Varaždinske županije.

Ravnatelj varaždinske bolnice rekao je kako trenutno epidemiolog razgovara sa svim osobama koje su bile u potencijalnom kontaktu sa zaraženom liječnicom te će se nakon toga napraviti analiza i točno utvrditi tko sve mora u izolaciju.

- Ako neke osobe neće imati mogućnost samoizolacije kod kuće, oni će ići u karantenu. Neke osobe koje su bile liječene na našem odjelu već smo otpustili kući uz preporuku samoizolacije i one će biti pod kontrolom epidemiologa sljedećih dana – rekao je dr. Kudelić.

Kako smo doznali liječnica pozitivna na koronavirus dobrog je općeg stanja s jednom blagom kliničkom slikom sličnom običnoj prehladi, a na pitanje novinara je li sama posumnjala u mogućnost zaraze, odgovorio je kako su posumnjali svi zajedno jer su dobili inofrmaciju da je radila zajedno s liječnicom koja je pozitivna na koronavirus na Rebru.

- U konzultaciji s epidemiologom određena joj je automatizmom odmah mjera samoizolacije, provedeno je testiranje koje je nažalost pokazalo da je pozitivna na koronavirus -  rekao je.

Dodao je kako liječnici varaždinske bolnice nisu bili na skijanju, kao što je slučaj sa nekim zaraženim liječnicima iz Zagreba te se ovdje radi o zarazi liječnika u drugoj zdravstvenoj ustanovi. Na pitanje je li zdravstveno osoblje varaždinske bolnice bilo u inozemstvu u proteklom periodu i jesu li i oni u izolaciji, dr. Kudelić je rekao kako imaju slučajeve da su neki liječnici i drugo zdravstveno osoblje boravili u inozemstu.

- No nakon što je nastupila zabrana i nakon što je na snagu nastupila odluka ministra o mobilizaciji zdravstvenog osoblja niti jedan liječnik nije bio izvan Hrvatske. Nema potrebe da se nad tim liječnicima provode mjere samoizolacije. Naime, prema epidemiolozima točno su definirani uvjeti i vremenski period kada tko mora biti u samoizolaciji – poručio je ravnatelj varaždinske bolnice i istaknuo kako zdravstveni sustav  u varaždinskoj bolnici ovime neće biti narušen.

- Mi ćemo privremeno izmijestiti hitne neurološke pacijente, odnosno napravit ćemo unutarnju reorganizaciju, na snazi je i odluka ministra zdravstva o općoj mobilizaciji u slučaju potrebe, a radit će se i preraspodjela. Budući da u sklopu naše bolnice funkcioniraju i nekadašnje službe Novi Marof i Klenovnik, zasad ćemo napraviti preraspodjelu naših djelatnika unutar bolnice, a po potrebi ćemo se obratiti Kriznom stožeru – poručio je ravnatelj varaždinske bolnice.

Najavio je kako će narednih dana zdravstveni sustav podnijeti najveći teret po pitanju liječenja pacijenata s koronavirusom.

- Tako smo mi u bolnici poduzeli sve potrebne mjere, ugasili smo tzv. „hladni program“, obrađuju se samo hitni i neodgodivi slučajevi, a isto tako uveli smo reorganizaciju rada naših djelatnika u OB Varaždin na način da zaštitimo pacijente koji se nalaze u bolnici i pacijente koji dolaze, ali i naše djelatnike. Naši djelatnici radit će u grupama, u grupama se odmarati, zbrinjavat ćemo sve hitne pacijente, a pripremili smo i pojačani prostor za prijem većeg broja pacijenata zaraženih sa koronavirusom – najavio je jutros dr. Kudelić.

Predsjednik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin rekao je kao na području naše županije trenutno imamo 50 testiranih osoba na koronavirus, dok ih je 500 pod aktivnim zdravstvenim nadzorom.

- Dosad imamo zabilježeno osam slučajeva kršenja samoizolacije. Također, želim još jednom ovdje naglasiti da u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu nije otvorena ambulanta za testiranje na koronavirus, kao što su objavili pojedini mediji.  Otvara se dežurna ambulanta u koju se mogu javljati osobe koje s obzirom na simptome misle da su zaražene koronavirusom. Procedura za građane je i dalje ista: osobe se prvo javljaju svom liječniku obiteljske medicine telefonom, no budući da oni rade samo pola radnog dana, ambulanta u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu je za slučajeve kada građanima obiteljski liječnik ne radi, a sumnjaju na koronavirus  – ponovio je Vugrin.