Započinje energetska obnova Županijske bolnice Čakovec, investicija od 40 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 8.12.2021. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

Župan Međimurske županije Matija Posavec jučer je s izvođačima radova potpisao ugovor o izvedbi energetske obnove zgrade Županijske bolnice Čakovec, čime će se standard zdravstvene usluge za Međimurke i Međimurce podiči na još višu razinu.

- Zadovoljstvo mi je staviti potpis na ugovor kojim ćemo našim građanima, pacijentima i svim korisnicima Županijske bolnice Čakovec omogućiti bolje uvjete boravka. Ulaganje u zdravstvo prioritet je Međimurske županije što potvrđuju provedeni projekti posljednjih nekoliko godina, a završetkom energetske obnove Bolnice zaokružit ćemo veliki investicijski ciklus ulaganja u zdravstvene ustanove koje su okupljene u jednom dvorištu kako bi građanima zdravstvena usluga bila što dostupnija - istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Izgrađena je nova, moderna zgrada Doma zdravlja Čakovec, proširena je radiološka dijagnostika, nabavljen je uređaj za magnetsku rezonancu, obnovljene su ambulante, odjeli interne i neonatologije, nabavljena su nova vozila i vrijedna oprema za primarnu i sekundarnu zaštitu, u tijeku je rekonstrukcija Odjela abdominalne kirurgije i pristupnog puta Bolnici.

- Sva spomenuta ulaganja imaju jedan primarni cilj, a to je pružanje najmodernije zdravstvene skrbi u pogledu infrastrukture i opreme - kazao je župan Posavec te pritom zahvalio svim stručnim službama koje sudjeluju u realizaciji projekta, posebice pročelnici Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Međimurske županije Aniti Strniščak koja je sudjelovala na kompleksnoj provedbi postupka javne nabave i djelatnicima Međimurske energetske agencije na čelu s direktorom Alenom Višnjićem.

Zamjenik ravnatelja Županijske bolnice Čakovec dr. Miroslav Horvat pojasnio je da će energetskom obnovom Bolnice biti obuhvaćene četiri zgrade, i to paviljon 1, zgrada opskrbno-servisnog centra, spojni hodnik i paviljon 2. Ukupna građevinska (bruto) površina kompleksa zgrada iznosi 20.263 m2.

- Želimo stvoriti što ugodnije uvjete boravka za naše pacijente, ali i što bolje uvjete rada za naše djelatnike. Završetkom radova sve bolničke zgrade bit će pod jednim krovom čime ćemo biti funkcionalniji, energetski učinkovitiji i ekološki prihvatljiviji, a svaki ušteđeni novac u tom segmentu moći će se usmjeriti u nabavku nove opreme i edukacije - naglasio je dr. Horvat.

Ukupna vrijednost projekta je 39.679.641,13 kuna, od čega je najveći dio financiran bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., dio sredstava osigurat će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dok će Međimurska županija u provedbu projekta uložiti oko 18 milijuna kuna vlastitih sredstava.

- Upravno vijeće ŽBČ-a prati zahtjeve struke i djelatnika te podržava svaki projekt koji je na korist pacijenata i zaposlenika, a ovaj veliki projekt donijet će puno dobrobiti svim građanima Međimurja - poručila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije i predsjednica Upravnog vijeća ŽBČ-a Sonja Tošić-Grlač.

Župan Posavec ugovore o izvedbi radova potpisao je s direktorom tvrtke Jukić-Dam d.o.o. Danijelom Jukićem i s predstavnicom zajednice ponuditelja ZEM nadzor d.o.o Elom Mihovilović Brkić.

- Svoje bogato iskustvo s energetskim obnovama zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske potvrdit ćemo ovim projektom za koji vjerujemo da će biti uspješan te ćemo ga nastojati odraditi u što kraćem roku - kazao je direktor Jukić.

Energetska obnova Županijske bolnice Čakovec obuhvatit će radove na vanjskoj ovojnici, krovištu, stropovima, izvršit će se toplinska izolacija vanjskih zidova, automatizacija sustava za grijanje i hlađenje te se predviđa ušteda energije za grijanje oko 60%, a Županijska bolnica Čakovec time će postati jedna od najmodernijih županijskih bolnica.