Započinje dogradnja varaždinskog pročistača, završetak radova do kraja 2021. godine

Napisao/la: -
Započinje dogradnja varaždinskog pročistača, završetak radova do kraja 2021. godine Foto: Krešimir Đurić

Početak radova na dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin obilježen je konferencijom za medije održanoj danas na Aquacityju. Povodom uvođenja u posao, predstavljeni su izvođači radova, zajednica ponuditelja WTE Wassertechnik GmbH (Njemačka) i GIS Aqua Austria GmbH (Austrija), s kojima je sporazum potpisan 1. kolovoza u Gradskoj vijećnici.

Riječ je o ugovoru koji je dio projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin", ukupne vrijednosti 855,8 milijuna kuna (s PDV-om), dok iznos financijske potpore EU iznosi 488,7 milijuna kuna. Ukupna cijena projekta dogradnje i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iznosi 203.059.625 kuna, a očekivano trajanje radova je 39 mjeseci, od čega se na projektiranje i izgradnju odnosi 26 mjeseci, 12 mjeseci na pokusni rad te mjesec dana za izdavanje potvrde o dobrom izvršenju ugovora i izvješća o završetku.

aglomeracija_02.JPG

Više o ovom projektu rekao je direktor Varkoma Željko Bunić.

- Dogradnja i rekonstrukcija UPOV-a Varaždin dio je projekta aglomeracije Varaždin koji obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje Grada Varaždina i općina Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Beretinec, Vidovec, Sveti Ilija, Kneginec Gornji i Trnovec Bartolovečki. Sa zadovoljstvom mogu reći da se, nakon što je uspješno provedeno svih devet sekundarnih ugovora, ukupna cijena od 850 milijuna kuna s PDV-om, koja je bila definirana, nalazi unutar ugovorenog financijskog okvira. Što se tiče samog projekta "Dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda", radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2021. godine, kada slijedi probni rad i dokazivanje ispravnosti uređaja - napomenuo je Bunić.

aglomeracija_04.JPG

Riječ je o uređaju za pročišćavanje kapaciteta 127.000 ekvivalent stanovnika (ES), s trećim stupnjem pročišćavanja otpadnih voda, koji uklanja i fosfor i dušik.

- Početkom radova na pročistaču otpadnih voda kompletiran je proces javne nabave, odnosno okončana je ključna, kritična faza provođenja velikih infrastrukturnih projekata. S problemom uspješnog provođenja javne nabave suočavaju se vodoprivredna društva i svi ostali veliki naručitelji i, ne bez ponosa, mogu naglasiti da je Varkom danas jedini javni isporučitelj vodnih usluga u Hrvatskoj koji u operativnom programu "Konkurentnost i kohezija" ima kompletirane javne nabave na dvije aglomeracije, u Varaždinu i Varaždinskim Toplicama - istaknuo je Bunić i dodao kako nakon javne nabave slijedi izvedba.

- Nakon ovog projekta nama i budućim generacijama ostat će vrhunska komunalna infrastruktura kojom će biti dosegnut snažan civilizacijski iskorak u kvaliteti života stanovništva ovog kraja. Ne treba zaboraviti da će završetkom ovog projekta biti postignuta tri ključna cilja aglomeracije: sanitarne i tehnološke vode će biti sakupljene, odvedene do pročistača i, pročišćene gotovo do razine pitkosti, ispuštene u rijeku Dravu. Vodonosnici pitke vode sačuvat će se od zagađenja i tako će se osigurati buduća kvalitetna vodoopskrba, a ljudima ovog kraja omogućit će se da poboljšaju svoj životni standard do najviše razine komunalne opremljenosti, a vjerujem da će se, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, uvođenje kanalizacije imati i multiplikativni učinak na uređenje prometnica, nogostupa i javne rasvjete u ulicama kroz koje će ta kanalizacija proći - naglasio je Bunić.

Okupljenima se obratio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

aglomeracija_05.JPG

- Težak je put bio do ovog stupnja realizacije i ova aglomeracija sad ima ukupnu potpunu ugovorenost, a bitno je da smo ostali unutar budžeta. Radi se praktički na svih 250 km kanalizacijskih kolektora, više od 100 crpnih stanica i na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Ozbiljno se radi, svi problemi su iza nas, okrenuti smo zajedničkoj realizaciji te zahvaljujem na potpori saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Josipu Križaniću, jer smo povezali mnoge projekte, poput zaštite od poplava i ulaganja u vodoopskrbu - rekao je Đuroković.

O značaju ove investicije govorio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

aglomeracija_06.JPG

- Aglomeracija Varaždin jedan je od 44 projekta aglomeracija u Hrvatskoj potpisanih u posljednjih nekoliko godina, vrijednosti više od 18 milijardi kuna. Uz taj podatak, već sama vrijednost aglomeracije Varaždin od 850 milijuna kuna govori sama po sebi o veličini ovog projekta. Dovršetkom ovog projekta 2022. godine, na području aglomeracije Varaždin priključenost stanovništva na vodno-komunalnu infrastrukturu bit će oko 95 posto, što je fantastična stvar - napomenuo je Ćorić te zahvalio svima koji sudjeluju i surađuju u projektu.

Voditelj projekta Željko Štromar predstavio je podatke o Aglomeraciji i samom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna procijenjena vrijednost projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin" iznosi 855,8 milijuna kuna s PDV-om. Iznos financijske potpore Europske unije, iz Kohezijskog fonda, iznosi 488,7 milijuna kuna bez PDV-a. Projekt obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 241,487 km, 108 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena te sanaciju 2,654 km postojećih gravitacijskih cjevovoda, kao i rekonstrukciju postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda uz dogradnju III. stupnja pročišćavanja i osiguranje kapaciteta od 127.000 ES. Podsjetio je da projekt obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave, a podijeljen je u pet potprojekata - četiri trase i dogradnja pročistača.

aglomeracija_07.JPG

Predstavnik izvođača radova Danijel Barišić, direktor podružnice WTE Wassertechnik za Hrvatsku, govorio je o značajkama samog pročistača.

- Specifičnost pročistača u Varaždinu jest da će postojeći uređaj tijekom izvođenja radova cijelo vrijeme biti u funkciji - napomenuo je Barišić.

Osvrnuo se i na problem neugodnih mirisa.

- Mi ćemo nastojati da se taj problem smanji, tako da ćemo što više objekata zatvoriti, odnosno usisavat ćemo zrak i filtrirat ćemo ga. Grad Varaždin će u samom pročistaču dobiti i kogeneracijsku jedinicu koja proizvodi električnu energiju, što znači da će pročistač moći biti i samoodrživ. Sam uređaj će biti opremljen suvremenom opremom i softverom kojim će se upravljati iz upravljačkog centra. Voda koja će se na kraju ispuštati u Dravu zadovoljavat će sve vrijednosti propisane zakonima - rekao je Barišić, dodavši da će u izvođenju radova tražiti domaće, lokalne partnere.

aglomeracija_03.JPG

aglomeracija_01.JPG

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.