Započinje dogradnja varaždinskog pročistača, završetak radova do kraja 2021. godine Foto: Krešimir Đurić

Započinje dogradnja varaždinskog pročistača, završetak radova do kraja 2021. godine

| 9.9.2019. u 16:02h | Objavljeno u Aktualno

Početak radova na dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin obilježen je konferencijom za medije održanoj danas na Aquacityju. Povodom uvođenja u posao, predstavljeni su izvođači radova, zajednica ponuditelja WTE Wassertechnik GmbH (Njemačka) i GIS Aqua Austria GmbH (Austrija), s kojima je sporazum potpisan 1. kolovoza u Gradskoj vijećnici.

Riječ je o ugovoru koji je dio projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin", ukupne vrijednosti 855,8 milijuna kuna (s PDV-om), dok iznos financijske potpore EU iznosi 488,7 milijuna kuna. Ukupna cijena projekta dogradnje i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iznosi 203.059.625 kuna, a očekivano trajanje radova je 39 mjeseci, od čega se na projektiranje i izgradnju odnosi 26 mjeseci, 12 mjeseci na pokusni rad te mjesec dana za izdavanje potvrde o dobrom izvršenju ugovora i izvješća o završetku.

aglomeracija_02.JPG

Više o ovom projektu rekao je direktor Varkoma Željko Bunić.

- Dogradnja i rekonstrukcija UPOV-a Varaždin dio je projekta aglomeracije Varaždin koji obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje Grada Varaždina i općina Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Beretinec, Vidovec, Sveti Ilija, Kneginec Gornji i Trnovec Bartolovečki. Sa zadovoljstvom mogu reći da se, nakon što je uspješno provedeno svih devet sekundarnih ugovora, ukupna cijena od 850 milijuna kuna s PDV-om, koja je bila definirana, nalazi unutar ugovorenog financijskog okvira. Što se tiče samog projekta "Dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda", radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2021. godine, kada slijedi probni rad i dokazivanje ispravnosti uređaja - napomenuo je Bunić.

aglomeracija_04.JPG

Riječ je o uređaju za pročišćavanje kapaciteta 127.000 ekvivalent stanovnika (ES), s trećim stupnjem pročišćavanja otpadnih voda, koji uklanja i fosfor i dušik.

- Početkom radova na pročistaču otpadnih voda kompletiran je proces javne nabave, odnosno okončana je ključna, kritična faza provođenja velikih infrastrukturnih projekata. S problemom uspješnog provođenja javne nabave suočavaju se vodoprivredna društva i svi ostali veliki naručitelji i, ne bez ponosa, mogu naglasiti da je Varkom danas jedini javni isporučitelj vodnih usluga u Hrvatskoj koji u operativnom programu "Konkurentnost i kohezija" ima kompletirane javne nabave na dvije aglomeracije, u Varaždinu i Varaždinskim Toplicama - istaknuo je Bunić i dodao kako nakon javne nabave slijedi izvedba.

- Nakon ovog projekta nama i budućim generacijama ostat će vrhunska komunalna infrastruktura kojom će biti dosegnut snažan civilizacijski iskorak u kvaliteti života stanovništva ovog kraja. Ne treba zaboraviti da će završetkom ovog projekta biti postignuta tri ključna cilja aglomeracije: sanitarne i tehnološke vode će biti sakupljene, odvedene do pročistača i, pročišćene gotovo do razine pitkosti, ispuštene u rijeku Dravu. Vodonosnici pitke vode sačuvat će se od zagađenja i tako će se osigurati buduća kvalitetna vodoopskrba, a ljudima ovog kraja omogućit će se da poboljšaju svoj životni standard do najviše razine komunalne opremljenosti, a vjerujem da će se, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, uvođenje kanalizacije imati i multiplikativni učinak na uređenje prometnica, nogostupa i javne rasvjete u ulicama kroz koje će ta kanalizacija proći - naglasio je Bunić.

Okupljenima se obratio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

aglomeracija_05.JPG

- Težak je put bio do ovog stupnja realizacije i ova aglomeracija sad ima ukupnu potpunu ugovorenost, a bitno je da smo ostali unutar budžeta. Radi se praktički na svih 250 km kanalizacijskih kolektora, više od 100 crpnih stanica i na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Ozbiljno se radi, svi problemi su iza nas, okrenuti smo zajedničkoj realizaciji te zahvaljujem na potpori saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Josipu Križaniću, jer smo povezali mnoge projekte, poput zaštite od poplava i ulaganja u vodoopskrbu - rekao je Đuroković.

O značaju ove investicije govorio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

aglomeracija_06.JPG

- Aglomeracija Varaždin jedan je od 44 projekta aglomeracija u Hrvatskoj potpisanih u posljednjih nekoliko godina, vrijednosti više od 18 milijardi kuna. Uz taj podatak, već sama vrijednost aglomeracije Varaždin od 850 milijuna kuna govori sama po sebi o veličini ovog projekta. Dovršetkom ovog projekta 2022. godine, na području aglomeracije Varaždin priključenost stanovništva na vodno-komunalnu infrastrukturu bit će oko 95 posto, što je fantastična stvar - napomenuo je Ćorić te zahvalio svima koji sudjeluju i surađuju u projektu.

Voditelj projekta Željko Štromar predstavio je podatke o Aglomeraciji i samom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna procijenjena vrijednost projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin" iznosi 855,8 milijuna kuna s PDV-om. Iznos financijske potpore Europske unije, iz Kohezijskog fonda, iznosi 488,7 milijuna kuna bez PDV-a. Projekt obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 241,487 km, 108 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena te sanaciju 2,654 km postojećih gravitacijskih cjevovoda, kao i rekonstrukciju postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda uz dogradnju III. stupnja pročišćavanja i osiguranje kapaciteta od 127.000 ES. Podsjetio je da projekt obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave, a podijeljen je u pet potprojekata - četiri trase i dogradnja pročistača.

aglomeracija_07.JPG

Predstavnik izvođača radova Danijel Barišić, direktor podružnice WTE Wassertechnik za Hrvatsku, govorio je o značajkama samog pročistača.

- Specifičnost pročistača u Varaždinu jest da će postojeći uređaj tijekom izvođenja radova cijelo vrijeme biti u funkciji - napomenuo je Barišić.

Osvrnuo se i na problem neugodnih mirisa.

- Mi ćemo nastojati da se taj problem smanji, tako da ćemo što više objekata zatvoriti, odnosno usisavat ćemo zrak i filtrirat ćemo ga. Grad Varaždin će u samom pročistaču dobiti i kogeneracijsku jedinicu koja proizvodi električnu energiju, što znači da će pročistač moći biti i samoodrživ. Sam uređaj će biti opremljen suvremenom opremom i softverom kojim će se upravljati iz upravljačkog centra. Voda koja će se na kraju ispuštati u Dravu zadovoljavat će sve vrijednosti propisane zakonima - rekao je Barišić, dodavši da će u izvođenju radova tražiti domaće, lokalne partnere.

aglomeracija_03.JPG

aglomeracija_01.JPG