Započela izgradnja Spinalnog centra: "Bit će jedan od najmodernijih centara u ovom dijelu Europe" Foto: Varaždinska županija

Započela izgradnja Spinalnog centra: "Bit će jedan od najmodernijih centara u ovom dijelu Europe"

Varaždinske vijesti | 2.3.2021. u 17:12h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u Varaždinskim Toplicama održana uvodna konferencija projekta izgradnje i opremanja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

Konferenciji su prisustvovali župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Vanda Petanjek, Matea Radić iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice dr. Denis Kovačić, predsjednik Upravnog vijeća bolnice Željko Bedeković te predstavnik izvođača radova Mirko Habijanec.

020321_spinalni_1_Medium.jpg

Ravnatelj bolnice Denis Kovačić je naglasio kako je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice jedina rehabilitacijska zdravstvena ustanova koja zbrinjava tu vrstu pacijenata, a kako je istaknuo, dosadašnji prostori nisu bili primjereni za rad u 21. stoljeću.

- Godinama smo nastojali pokrenuti realizaciju spinalnog centra. Sama priča je stara dvadesetak godina, no tek 2018. godine dobili smo prva sredstva, 83 milijuna kuna bespovratnih financijskih sredstava koji su otvorili mogućnost da se pristupi radovima. Tada smo redizajnirali projekt, kroz 2018. i 2019. godinu prikupili sve potrebne dozvole i početkom prošle godine je raspisani natječaj. Nakon prihvatljive cijene, krenuli su radovi u dvije faze: obrtničko-građevinski radovi te opremanje za koje još nisu pokrenuti postupci javne nabave – rekao je Denis Kovačić.

Župan Radimir Čačić je u svom obraćanju istaknuo važnost ovog projekta, naglasivši pritom da je projekt po financiranju primarno europski, ali je državni po svom značaju.

- U ovoj bolnici zapravo mali postotak pacijenata, čak manje od 20 posto, dolazi iz Varaždinske županije. I tako treba biti. Ne možemo u svakoj Županiji imati posebnu bolnicu za specifične bolesti, spinalni centar i slične potrebe za liječenjem i rehabilitacijom. To je dobar projekt koji je prepoznala i naša Vlada, ali i Europska unija. Kod ovog projekta se vidi naša upornost i želja za izgrađivanjem nečeg korisnog i modernog. Treba biti uporan, treba se boriti, naročito ako ima razloga za to činiti - rekao je Čačić te dodao kako Županija ima odličnu suradnju s Ministarstvom zdravstva.

- Pred nama je još realizacija mnogih projekata, poput Centralnog operacijskog bloka u Općoj bolnici Varaždin, koji će biti ključni dio našeg strateškog Razvojnog sporazuma pet županija Sjevera. Drugi dio se odnosi na zdravstveni turizam i turističku infrastrukturu u Varaždinskim Toplicama, koji su šansa koju nismo imali do sada, a moći će se javiti i na europske projekte. Ovo su najveće toplice u Hrvatskoj. S ovih 80 ležajeva koje sad dodajemo na postojeći kapacitet od 900, imamo tisuću ležajeva. S još jednim takvim kapacitetom, s potpuno novim kompleksom idemo u sljedećem razdoblju, u kombinaciji zdravstvenog turizma i turizma. To su investicije koje imamo u strateškom programu od 630 milijuna kuna - zaključio je Čačić.

020321_spinalni_8_Medium.jpg

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Željko Bedeković je izrazio zadovoljstvo izvođenjem radova.

- Izgradnja Spinalnog centra ima veliko značenje za Varaždinske Toplice, na to smo čekali jako dugo i sretan sam što se realizira paralelno s obnovom postojećih objekata Specijalne bolnice. Na ovome ne stajemo, idemo dalje, pred nama su novi projekti i korištenje EU fondova u narednom razdoblju - rekao je Bedeković.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić je kazao kako će Nacionalni rehabilitacijski centar biti jedan od najmodernijih centara u ovom dijelu Europe.

020321_spinalni_7_Medium.jpg

Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 107.094.765,49 kuna, od čega su bespovratna sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 83.000.000 kuna. Nakon provedenih postupaka javne nabave za radove i nadzore, vrijednost ulaganja iznosi 112.000.741,74 kuna, a financiranje projekta osigurano je i iz državnog proračuna RH putem Ministarstva zdravstva u iznosu od 24.094.150,65 kuna.

020321_spinalni_6_Medium.jpg

020321_spinalni_5_Medium.jpg

020321_spinalni_2_Medium.jpg

020321_spinalni_3_Medium.jpg

020321_spinalni_9_Medium_Medium.jpg

020321_spinalni_4_Medium.jpg

Video sadržaj