Zamjenik župana Alen Kišić na 7. Summitu Europskog odbora regija

D.P./Varaždinske vijesti | 11.7.2016. u 16:05h | Objavljeno u Aktualno

Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić prisustvovao je 7. Summitu Europskog odbora regija koji je održan u Bratislavi.

Glavna tema 7. Summita bilo je “Ulaganje i povezivanje”, a okupilo se više od 700 osoba iz cijele Europe.

U svojem uvodnom govoru predsjednik Europskog odbora regija Markku Markkula istaknuo je kako će se Summit iskoristiti kao platforma za iznalaženje konkretnih rješenja za izazove s kojima se suočava Europa.

- Potrebna nam je bolje povezana Europa, što znači da je potrebno unaprijediti ulaganja u ljude, mjesta, resurse i ideje, a to mora započeti u regijama i gradovima. To znači da gospodarstvu trebamo dati nov i inovativan poticaj koje ono zaslužuje. Poticanjem poduzetništva i iskorištavanjem punog potencijala europskih, nacionalnih, lokalnih i privatnih sredstava možemo prevladati regionalne nejednakosti, doprinijeti rješavanju sveobuhvatnih pitanja poput klimatskih promjena, potaknuti koheziju zajednica te povećati konkurentnost – rekao je Markulla.

- Ovaj je summit bio odlična prigoda čuti vrh administracije EU-a, ali i gradonačelnike i guvernere europskih gradova i regija o njihovom viđenju i iskustvima lokalne i regionalne politike u okviru EU-a. Jedan je opći zaključak da za sljedeće proračunsko razdoblje treba pojednostavniti procedure oko iskorištavanja sredstava iz europskih fondova, i to je javno rečeno na jednoj ovakvoj razini. Dakle, to nije samo zamijećeno u Hrvatskoj, nego u svim zemljama EU-a i u deklaraciji sa Summita je uključena ta komponenta kao preporuka Europskoj komisiji. Također, na tom tragu deklaracija je naznačila i potrebu za znatno boljom i jednostavnijom povezanošću lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti pri korištenju sredstava iz EU fondova – rekao je zamjenik župana Alen Kišić.

Odbor je tijekom Bratislavskog summita usvojio Deklaraciju u kojoj se izlaže kako unaprijediti i promicati ulaganja u europske regije i gradove. Tom je deklaracijom utvrđena osnova za dugoročniju strategiju Odbora za ulaganja čiji je temeljni cilj, u sklopu doprinosa oblikovanju proračuna i kohezijske politike EU-a nakon 2020. godine, pojednostavljivanje korištenja fondova EU-a i privatnog financiranja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci