Zamjenik ministra poljoprivrede Majdak u Vidovcu pozvao poljoprivrednike na udruživanje Foto: Općina Vidovec

Zamjenik ministra poljoprivrede Majdak u Vidovcu pozvao poljoprivrednike na udruživanje

| 26.7.2016. u 08:30h | Objavljeno u Aktualno

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak u ponedjeljak je posjetio Varaždinsku županiju, a posjet je započeo sastankom sa županom Predragom Štromarom u Županijskoj palači. Razgovaralo se o komasaciji, navodnjavanju te aktualnom Programu ruralnog razvoja i mjerama poboljšanja poljoprivredne proizvodnje. Štromar je napomenuo da Županija u skladu s mogućnostima na različite načine pomaže poljoprivrednicima.

- Dajemo subvencije i potpore, ali i educiramo poljoprivredne proizvođače i stočare kako unaprijediti rad i proizvodnju. Posebno smo ponosni na dugogodišnju tradiciju proizvodnje domaćih jela i uzgoja autohtonih životinja, stoga danas na području županije imamo čak 13 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda - istaknuo je.

Majdak se osvrnuo na trenutno stanje u hrvatskoj poljoprivredi te je naglasio da postoji niz problema koji se moraju riješiti, od davanja poticaja, komasacije zemljišta, pa sve do problema zapuštene zemlje. Bilo je riječi i o pilot-projektu navodnjavanja na području općina Vidovec i Petrijanec te načinima na koje Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode mogu pomoći kod navodnjavanja na području Varaždinske županije.

- Radi se o potencijalnih 2.000 ha budućih površina pod navodnjavanjem. Županija i Hrvatske vode zajednički će projektirati sustave na onim površinama koje su pogodne za navodnjavanje i gdje su takvi projekti u funkciji intenzivne proizvodnje. U srijedu se otvaraju i prvi natječaji u sklopu Programa ruralnog razvoja za mjeru 4.3., za sustave navodnjavanja, investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja, za jedinice područne (regionalne) samouprave. Desetak projekata je već pripremljeno, pet od njih ima građevinsku dozvolu u sedam županija, i to je put kojim će ići i Varaždinska županija - rekao je Majdak.

Ostatak dana zamjenik ministra proveo je u općini Vidovec, poznatoj po poljoprivrednoj proizvodnji, gdje je s načelnikom Brunom Hranićem posjetio lokalne poljoprivredne proizvođače - PZ Varaždinsko povrće, tvrtku Desyre d.o.o. obitelji Hladika iz Nedeljanca, OPG Zlatko Zagorec, OPG Tomica Cafuk, OPG Jurica Cafuk, OPG Josip Maruševec, OPG Stjepan Kolarek te uljaru Županić, koja već 80-ak godina proizvodi bučino ulje.

- Naglasak je bio na projektima koji su realizirani putem IPARD programa, ali i onima koji su u pripremi ili u fazi odobravanja u sklopu novog Programa ruralnog razvoja 2014-2020. Na području ove općine ima velik broj vrlo uspješnih projekata - kazao je Majdak i napomenuo da su trenutačno neki od projekata u fazi prijave na Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.

Poljoprivrednicima je savjetovao udruživanje zbog, kako je istaknuo, prednosti koje ono donosi u proizvodnji i apliciranju na fondove EU, tim više što se uskoro otvara i natječaj za mjeru 9 u okviru Programa ruralnog razvoja. Majdak je posjet općini Vidovec završio predavanjem poljoprivrednim proizvođačima u Vatrogasnom domu u Vidovcu, na kojem je predstavio mjere Programa ruralnog razvoja te ponovno ukazao na značaj udruživanja i apliciranja projekata na europske fondove.