Zamjenik Marković i predstavnici REA Sjever posjetili organizaciju StadtLabor Graz Foto: Grad Varaždin

Zamjenik Marković i predstavnici REA Sjever posjetili organizaciju StadtLabor Graz

Varaždinske vijesti | 25.5.2022. u 15:34h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu projekta „Uspostavljanje suradnje zelenih zajednica sa živućim laboratorijima uz pomoć proširene stvarnosti – Green AURA“, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Miroslav Marković je s predstavnicima Regionalne energetske agencije Sjever posjetio organizaciju StadtLabor Graz, koja se bavi kooperativnim urbanim razvojem.

Sudionici su obišli greenLab na mjestu stare čeličane gdje je pokrenuta izgradnja novog gradskog kvarta kao primjer urbane regeneracije starog tvorničkog kompleksa.

- Vizija Grada Varaždina, pa i naš slogan je ŽIVJETI ZELENO stoga se uključujemo u sve projekte koji provode koncept zelenog, energetski učinkovitog i održivog razvoja grada. Elektromobilnost, električni bicikli i automobili, pametna i inovativna rješenja za energetsku učinkovitost, urbana regeneracija starih tvorničkih kompleksa, teme su i projekti koje svakako možemo preslikati na Varaždin. Graz je grad koji uistinu puno čini po pitanju zaštite okoliša i Varaždin se može s njime poistovjetiti. Uvijek je dobro vidjeti primjere dobre prakse i pokušati to implementirati kod nas – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Cilj projekta Green AURA je povećanje životnog standarda građana, podizanje njihove svijesti o klimatskim promjenama te promicanje energetske učinkovitosti razvijajući takozvane živuće laboratorije (Living Lab), čime se uz primjenu najnovije tehnologije proizvode različita primjenjiva rješenja.

Kako bi se smanjili učinci klimatskih promjena, lokalno stanovništvo mora biti informirano o svim raspoloživim alatima koji mogu doprinijeti njihovom ublažavanju. Kroz projekt Green AURA, građane se potiče na korištenje takvih alata. Poduzeća i građane se ovim projektom uključuje u istraživačke aktivnosti, zainteresiranim građanima se prikazuju rješenja vezana uz energetsku učinkovitost, energetsku obnovu, održivi transport, gospodarenje otpadom i obnovljive izvore energije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci