Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: Za cjepivo Johnson&Johnson čekamo mišljenje EMA-e Foto: VV arhiva / ilustracija

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: Za cjepivo Johnson&Johnson čekamo mišljenje EMA-e

VV / dnevnik.hr | 14.4.2021. u 20:47h | Objavljeno u Aktualno

Tek što su doze cjepiva Johnson & Johnson stigle u Hrvatsku, stavljene su na čekanje. Situaciju s tim cjepivom u Dnevniku Nove TV komentirala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na pitanje do kada će doze cjepiva stajati u kutijama, Pavić Šimetin je kazala da se čeka mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA), koje se očekuje za nekoliko dana.

Objasnila je zašto se, dok se čekala odluka EMA-e o AstraZeneci, nastavilo s cijepljenjem, a sada se cjepivo ne koristi.

- Od tvrtke Johnson&Johnson je krenula molba za karantenom dok se ne razmotri stajalište EMA-e, no u međuvremenu je i ta odluka tvrtke promijenjena, tako da bismo mi zapravo i mogli drugačije odlučiti. Ali mislim da ćemo čekati da vidimo kako će EMA reagirati - poručila je.

Pavić Šimetin ističe da, kada je riječ o cjepivu AstraZenece, u Hrvatskoj nisu zabilježeni slučajevi krvnih ugrušaka.

Neki liječnici pacijentima preporučuju da kod pojave nuspojava nakon cijepljenja koriste Andole ili Aspirine. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a kaže da oni to ne preporučuju.

- Sve relevantne međunarodne institucije nisu dale takvu preporuku - rekla je.

Komentirala je i britanski soj i pojasnila pojavljuju li se kod njega drugačiji simptomi u odnosu na standardni soj.

- Kod njega se simptomi pojavljuju ranije nego kod standardnog, već negdje dva do tri dana od kontakta. To je u tom smislu najveća razlika - rekla je Pavić Šimetin.