„Žalosti me što se ne prisjećaju dana bitnih za slobodu, već kuhaju kotlovinu“

vv | 29.4.2017. u 14:21h | Objavljeno u Aktualno

Uoči 22. obljetnice vojno-redarstvene akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH „Bljesak“, kojoj je glavni cilj bio oslobađanje Okučana i zapadne Slavonije od neprijateljskih snaga, predstavnici specijalne policije RODE i bivši pripadnici HV-a, točnije 1. i 7. GBR te 104. Brigade,  okupili su se na varaždinskom groblju kako bi se prisjetili tih dana te odali počast poginulima.

Pripadnici varaždinske jedinice specijalne policije krenuli su u ranim jutarnjim 1. svibnja 1995. godine sa zapadnog dijela Novske. Nakon dvadesetak sati hoda i borbi, oslobodili su više mjesta, poput Trnakovca i Rajčića. Cijela operacija trajala je dva dana.

bljesak 2

-Akcija je jasno dala do znanja da Hrvatska vojska i policija ima znanja, snage i hrabrosti da oslobodi sva svoja okupirana područja. Varaždinska je županija puno dala u obrani Hrvatske, što govori i 175 poginulih branitelja s njezinog područja. Gotovo nije bilo akcije u kojoj nisu sudjelovali Varaždinci, kako su nas zvali bez obzir kojoj smo postrojbi pripadali. Stoga me žalosti što se lokalna vlast ne prisjeća akcija i dana koji su bili bitni za našu slobodi i nezavisnost, već kuha kotlovinu. Međutim, ništa zato, mi smo tu, rekao je Anđelko Stričak, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, koji je sudjelovao u operaciji Bljesak kao pripadnik jedinice specijalne policije Rode.

bljesak 3

Naglasivši što da mu je drago što postoje dobri ljudi koji se sjećaju poginulih suboraca,   zapovjednik Roda i predsjednik istoimene udruge Goran Mihalić ukazao je da su oni dali najviše za slobodu i suverenost, odnosno da se krene prema boljitku.  

-Vjerovali smo da će akcija uspjeti, ali i strepili od mogućih posljedica. Stoga smo bili jako sretni, štoviše i euforični, kada smo čuli da u uspješno završenoj operaciji nije poginuo niti jedan od naših kolega iz specijalne jedinici PU varaždinske, iako su dvojica bila ranjena, rekao je Alen Runac, kandidat HDZ-a za varaždinskog župana, koji je u vrijeme Bljeska radio u PU varaždinskoj.