Žalba na presudu protiv Ivana Čehoka: “Ministrice, dečkima bi trebalo pomoći, i to posebno Vojvodi”

| 14.10.2019. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Osim što predlaže Vrhovnom sudu da djelomično ukine presudu zagrebačkog Županijskog suda protiv Ivana Čehoka i dr. u dijelu u kojem su oslobođeni optužbe za sklapanje Ugovora o interventnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada, kao i dodatka tog ugovora, USKOK predlaže i ukidanje oslobađajućeg dijela presude koji se odnosi na poslove u vezi nekretnina i aerodroma, odnosno da se izreknu strože kazne za osuđujući dio. Žalba USKOK-a na prvostupanjsku presudu u dijelu vezanom za nekretnine posebno je bitna, budući da se odnosi na neplaćanje zemljišta u Ulici Vilka Novaka zbog čega Gradu Varaždinu već prijeti Ekos Holdingova ovrha od oko 30 milijuna kuna, a taj iznos mogao bi se utrostručiti zbog sporova koji su povezani uz druge nekretnine u toj ulici te na Banfici, a koje protiv Grada Varaždina vodi T&H Invest i Prvi faktor.

Sutkinja Trgovačkog suda u Varaždinu Iris Hatvalić Nemec, podsjetimo, presudila je početkom ljeta u korist Ekos Holdinga, navodeći da kupoprodaja u Ul. V. Novaka nije sporna jer je, između ostalog, suvlasnik poduzeća Hrvoje Vojvoda oslobođen od optužbi da bi počinio kazneno djelo poticanjem na zlouporabu položaja i ovlasti prilikom kupoprodaje zemljišta, kao i da ishod kaznenog postupka „ne utječe na odluku u ovoj pravnoj stvari, budući da nisu optuženi niti EKOS niti njegove odgovorne osobe, već suvlasnik“.Međutim, oslobođen je tek po prvostupanjskoj odluci, koju je Županijski sud u Zagrebu obrazložio time da „nitko od ispitanih svjedoka nije spominjao Vojvodu“ pa stoga „nije poticao na kupnju nekretnina za POS u Ul. V. Novaka“, odnosno da cijena zemljišta bude suprotna odluci Gradskog vijeća, a isto tako nije imao saznanja o tužbama, koje je T7 VIS-a podnio protiv Grada Varaždina u vezi nekretnina na Banfici.

Međutim, suprotno ovom zaključku, USKOK drži da prvostupanjski sud nije naveo razloge zašto nije cijenio materijalne dokaze i iskaze pojedinih svjedoka, koji su teretili okrivljenike, odnosno da su razlozi za njihovo neuvažavanje potpuno nejasni i u znatnoj mjeri proturječni, kao i da je sud pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje.

Stav USKOK-a po tom pitanju čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u