Zagreb, Poreč i Krk gradovi u kojima se najbolje živi: gdje je Varaždin? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zagreb, Poreč i Krk gradovi u kojima se najbolje živi: gdje je Varaždin?

IHR/Varaždinske vijesti | 5.10.2019. u 10:25h | Objavljeno u Aktualno

Zagreb, Poreč i Krk najbolji su gradovi u kategoriji kvalitete života u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.

Varaždin je, zajedno sa Samoborom, Čakovcem i Dubrovnikom, konkurirao Zagrebu za naslov najboljeg u konkurenciji kvalitete života u velikim gradovima. Međutim, Zagreb je  “broj jedan” među velikim gradovima, među ostalim, po prosječnome dohotku po stanovniku (44.733 kuna) i po broju visokoobrazovanih, objavio je Jutarnji list.

U kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika najboljima su proglašeni Pazin (veliki gradovi), Labin (srednji) i Cres (mali gradovi), a nagrade najboljim gradovima u povlačenju novca iz fondova Europske unije otišle su u Zadar (veliki), Križevce (srednji) i Ludbreg u konkurenciji malih gradova.

Središte susjedne Koprivničko-križevačke županije, Koprivnica, dobila je naslov Eco Cityja za najbolja rješenja u gospodarenju otpadom, dok je prema pisanju Jutarnjeg lista Dubrovnik na natjecanju za Smart City za najbolju praksu i rješenja u primjeni pametnih tehnologija trijumfirao u konkurenciji Rijeke, Varaždina, Bjelovara i Jastrebarskog, objavio je Jutarnji list.   

Varaždin je bio i u konkurenciji za izbor najvećih gradova za gospodarstvo, a uz njega za tu titulu konkurirali su Rijeka, Samobor i Dubrovnik. Međutim, ovogodišnji pobjednik izbora najvećih gradova za gospodarstvo je Pula.

Ocjenjivanje gradova za kvalitetu života u njima odvijalo se od strane stručnoga žirija prema devet kriterija, a napravljena je i anketa među građanima o kvaliteti života u njihovim sredinama.

Označeno u