Od imovine, tvrtka ima šumu u Omišlju na Krku te livadu i šumu u Njivicama na Krku, no one su opterećene razlučnim pravima Foto: Krešimir Đurić

ZAGORJE D.D. U stečaju nisu priznate tražbine četvero dioničara

| 20.8.2018. u 19:28h | Objavljeno u Aktualno

Vjerovnici drugog višeg isplatnog reda, koji su u stečajnom postupku nad Zagorjem d.d. prijavili čak 374,6 milijuna kuna tražbina, najvjerojatnije uopće neće biti namireni od prodaje imovine te tvrtke. Ukazao je na to stečajni upravitelj Antun Mišanović na nedavno održanom ispitnom i izvještajnom ročištu nakon što je u travnju otvoren stečaj nad tom tvrtkom.

Otvaranje stečaja zatražila je direktorica Zagorja Jasminka Benjak, budući da je u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanja na dan 5. travnja društvo imala ukupno 459.117 kuna obveza te bilo 73 dana neprekidno u blokadi. Stečaj nad tvrtkom sud je naposljetku i otvorio 25. travnja.

Od ukupno prijavljenih 374,6 milijuna kuna tražbina vjerovnika drugog višeg isplatnog reda, stečajni upravitelj priznao im je 224,8 milijuna kuna. Tako novomarofskom poduzeću Bagerkop-Roberto nije priznata tražbina od 129,4 milijuna kuna zbog “neispunjavanja ugovora o ustupanju tražbine”, a nisu priznate ni tražbine četvero dioničara tvrtke – Ivana Bahuneka (3,4 milijuna kuna), Anice Prišlić (6,3 milijuna kuna), Biserke Sokol (3,5 milijuna kuna) te Vladimira Vnučeca (3,5 milijuna kuna) – koje se pretežno odnose na (ne)isplaćene dividende. Naime, oko toga je u tijeku više sudskih sporova, koji zasad nisu pravomoćno okončani pa je stečajni upravitelj osporio njihove tražbine.

S druge strane, tražbinu HBOR-a od 22,6 milijuna kuna stečajni je upravitelj u cijelosti priznao, kao i tražbine tvrtki Zagorje-Tehnobeton (45,5 milijuna kuna), Zagorje Ltd (12,8 milijuna kuna) i Zagorje Kamen Ltd (2.350 kuna) te odvjetnika Domagoja Crnogorca (1,4 milijuna kuna).

- U ovom stečajnom postupku ima mnogo potraživanja koja nisu određena jer se vode mnoge sudske parnice u svrhu osvajanja ili pobijanja vjerovničkih prava i dok se takvi procesi ne završe pravomoćnim presudama, neće se moći odrediti točna veličina duga ili obaveza stečajnog dužnika - ukazao je stečajni upravitelj.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti