“Zadržimo liječnike u Hrvatskoj” - kompromisnim rješenjem?

| 3.12.2016. u 15:07h | Objavljeno u Aktualno

Vjerujem da ćemo naći kompromisno rješenje koje će uzeti u obzir interese naših bolnica i domova zdravlja te i interese mladih liječnika,  kao i ispraviti nepravde koje su stvorili raniji pravilnici, a usporedno s tim privremenim rješenjem radit ćemo na cjelovitom rješenju svih specijalizanata, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon otvorenog sastanka s liječnicima, članovima organizacijskog odbora koji je organizirao prosvjedni skup  ispred ministarstva zdravstva pod motom “Zadržimo liječnike u Hrvatskoj”.


Kako je rekla Ivana Šmit, dopredsjednica HUBOL-a, četiri su zahtjeva koje imaju prosvjednici: ukidanje svih robovlasničkih ugovora i izjednačavanje svih ugovora o specijalističkom usavršavanju te njihovo usklađivanje s aktualnim pravilnikom o specijalizaciji, zatim kontinuirano raspisivanje natječaja za pripravnički staž, kao i  donošenje stimulativnih mjera s ciljem zadržavanja liječnik te stvaranje uvjeta za održivi javni zdravstveni sustav na dobrobit svih dionika sustava, prvenstveno korisnika.

Kao su pojasnili prosvjednici, liječnici specijalisti, specijalizanti i stažisti, postoji neujednačena praksa određivanja ugovornih obveza liječnicima koje se  kreću se od 50.000 kuna do 1.300.000 kuna, a tu su i nepovoljni uvjeti rada mladih liječnika te rastuće nezadovoljstvo koje rezultira odlaskom liječnika na rad izvan Hrvatske s tendencijom povećanja.

Prosvjednici su posebice apelirali na ministra da ne radi diskriminaciju donoseći novi pravilnik o specijalističkom usavršavanju, odnosno da postojeći pravilnik ostane te se proširi i na liječnike obiteljske medicine.  Naime, postojeći pravilnik od ljeta omogućuje liječniku da se ne vraća ni dan u bolnicu koja ga je uputila na specijalizaciju, ukoliko plati 60 tisuća kuna „penala“, dok su raniji iznosi „obeštećenja“ iznosili više stotina, pa i više od milijun kuna u pojedinim slučajevima.


Međutim, nakon smanjivanje iznosa „penala“, liječnici su sve više počeli odlaziti iz „matične“ u druge bolnice, a dobar dio i u inozemstvo, što je otvorilo bojazan za kadrove u bolnicama i domovima zdravlja.

-Moramo naći rješenje da zdravstveni sustav radi, da građani osjete da su liječnici s njima, a da ne gledaju samo sebe. Idealnog nema. S jedne strane su obveze prema Hrvatima i građanima, a s druge prema vama koje se ne može stvarati u okvire. Popravit ćemo program specijalizacije, a već iduće godine osjetit ćete da na vas neće biti pritisaka, poručio je ministar prosvjednicima koji su ga ispratili uzvicima „ostavite pravilnik“. 

liječnika specijalista, specijalizanata i stažista