Zadnji je dan plaćanja kunama - što se još mijenja ovog vikenda? Foto: VV arhiva / ilustracija

Zadnji je dan plaćanja kunama - što se još mijenja ovog vikenda?

Varaždinske vijesti | 14.1.2023. u 08:56h | Objavljeno u Aktualno

Danas je zadnji dan kada se u Hrvatskoj može plaćati kunama.

Razdoblje dvojnog optjecaja, u kojem se za gotovinska plaćanja mogu upotrebljavati kune i euri, započelo je 1. siječnja 2023. u 00:00 sati, a završava u ponoć sa subote, 14. siječnja na nedjelju, 15. siječnja.

Za vrijeme dvojnog optjecaja, trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji. Pritom je primatelj uplate dužan primjenjivati propise o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koji se odnose na ograničenje svote koja se može platiti u gotovini.

Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH predviđa izuzeće od primjene pravila dvojnog optjecaja. Naime, ako poslovni subjekt nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, ostatak iznosa može vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.

Nakon završetka dvojnog optjecaja, građani mogu zamijeniti kune u eure u poslovnicama banaka, Hrvatske pošte i Fine, i to tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura, dakle do kraja ove godine. Zamjena kuna u eure provodit će se bez naknade, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije (1 euro = 7.53450 kuna).

Broj novčanica i kovanica kuna koje će se moći zamijeniti za eursku gotovinu u jednoj transakciji bez naknade bit će ograničen na najviše 100 novčanica i 100 kovanica u Hrvatskoj pošti i Fini, dok će se u bankama zamjena moći obaviti bez naknade za neograničeni broj komada.

Nakon isteka 12 mjeseci (dakle, od 1. siječnja 2024.), kada banke, Fina i Hrvatska pošta prestanu pružati uslugu zamjene valute, novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), i to također bez naknade. HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od 3 godine od dana uvođenja eura.

Vrijedi podsjetiti da 15. siječnja završava i jednomjesečno razdoblje (15.12.2022. - 15.1.2023.) u kojem banke nisu naplaćivale naknadu za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka, što je uvedeno zbog prilagodbe bankomatske mreže za isplatu eura.

Dodajmo da obveza dvojnog iskazivanja cijena ostaje na snazi do 31. prosinca 2023., te tijekom tog razdoblja poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju iskazati cijenu i druge novčane iskaze vrijednosti i u eurima i u kunama.

Označeno u