Zabrinuti proizvođači krumpira: kako će ubuduće skladištiti jer EU zabranjuje sredstavo za sprečavanje klijanja?

| 23.12.2019. u 19:13h | Objavljeno u Aktualno

Europska komisija donijela je Uredbu kojom se do listopada sljedeće godine u potpunosti mora izbaciti iz upotrebe aktivna tvar za sprečavanje klijanja krumpira – klorprofam, a što naše proizvođače krumpira itekako zabrinjava jer se nameće pitanje kako će nadalje skladištiti krumpir.

Takva odluka Europske komisije zapravo zahtjeva drugačija skladišta koja su puno kvalitetnija, građena od izo panela, sa modernijim i jačim sustavima ventilacije, a što će ujedno značiti i skuplji način skladištenja krumpira da bi se zadovoljilo zahtjevima tržišta i EU direktivama.

Da bi doskočili tom problemu u utorak 17. prosinca održan je u Vidovcu stručni skup na tu temu, a na inicijativu Udruge proizvođača povrća i voća „Zeljari“ iz Vidovca i Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. Na skupu je odlučeno da će se ići prema Ministarstvu poljoprivrede sa studijom koja će sadržavati podatke s terena na temelju kojih će se donijeti odluka hoće li se proizvođači udruživati i zajedno graditi nova skladišta ili adaptirati postojeća.

Kristijan Mavrek, vanjski suradnik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i konzultant za EU fondove istaknuo je da Ministarstvo želi vidjeti brojke na temelju kojih bi onda raspisao natječaj za pomoć proizvođačima.

- Mi tražimo rješenje kroz EU fondove, ali EU fondovi za poljoprivredu su strogo definirani. Ograničen je iznos potpore i taj iznos se dijeli prema indeksu razvijenosti pojedine općine pa je onda teško našim poljoprivrednicima, zbog razvijenosti sjeverozapadne Hrvatske, često i upasti u to financiranje. Stoga, planiramo zatražiti od Ministarstva poljoprivrede specijalan interventni natječaj samo za izgradnju novih skladišta za krumpir i za eventualno adaptaciju postojećih - rekao je Mavrek.

Što još zabrinjava proizvođače krumpira i koja rješenja predlažu čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...



Označeno u