ZABRINJAVAJUĆE Županijska stopa smrtnosti od raka debelog crijeva veća od nacionalnog prosjeka

ZABRINJAVAJUĆE Županijska stopa smrtnosti od raka debelog crijeva veća od nacionalnog prosjeka Foto: ilustracija / Pixabay

Rak debelog crijeva obuhvaća novotvorevine smještene na tri anatomske lokacije u debelom crijevu i to zloćudnu novotvorinu kolona, zloćudnu novotvorinu rektosigmoidnog prijelaza debelog crijeva te novotvorevinu završnog dijela debelog crijeva.

Rizični čimbenici u nastajanju raka debelog crijeva su: (1) nasljedna sklonost prema razvoju tumora debelog crijeva, adenomatoznim polipima i kroničnim upalama crijeva te (2) vanjski čimbenici: pretjerana tjelesna težina, konzumacija crvenog mesa, pušenje i pretjerana konzumacija alkohola. Na nasljedne čimbenike ne možemo utjecati, dok korekcijom vanjskih čimbenika i zdravim životnim navikama možemo smanjiti vjerojatnost pojave ove bolesti.

Osobe koje imaju nasljednu sklonost prema raku debelog crijeva ulaze u programe nadzora i kontrole ranije, s 40 godina, s ciljem ranog otkrivanja prvih promjena i pravovremenog liječenja. Ostale osobe u Europi i kod nas test probira na rak debelog crijeva rade s navršenih 50 godina putem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Zašto je testiranje važno?

Rak debelog crijeva na drugom je mjestu po učestalosti kod žena (iza raka dojke) i na trećem mjestu kod muškaraca (iza raka prostate i raka pluća). Prema stopama novoobljelih (incidencija) i smrtnosti (mortalitet) na 100.000 stanovnika, Varaždinska županija je u preklapanju s prosjekom za Hrvatsku, ali stope smrtnosti u Varaždinskoj županiji su veće od prosjeka za Hrvatsku.

Upravo zbog nacionalnih i županijskih poraznih rezultata vezanih za incidenciju i mortalitet od raka debelog crijeva, pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja s ciljem ranog otkrivanja prvih promjena u debelom crijevu na koje možemo uspješno terapijski djelovati. Test za probir i pronalaženje rizičnih za oboljenje postoji i provodi se već desetljećima u Europi.

Ovim testiranjem u zemljama EU smanjilo se umiranje od raka debelog crijeva, što je i cilj ovog programa i testiranja. Da bi preventivni program utjecao na smrtnost, potrebno je ostvariti odaziv populacije na testiranje od 45% i više, a Republika Hrvatska i Varaždinska županija još su daleko od tog postotka.

Bolji odaziv – manja smrtnost

Nacionalni program ranog otkrivanja ranog otkrivanja raka debelog crijeva u RH je aktivan od 2007. godine. Ciljnu populaciju, koja je obuhvaćena programom, čine muškarci i žene u dobi između 50 i 74 godine s prosječnim rizikom za razvoj raka. Važno je naglasiti da sve osobe unutar ove dobne skupine imaju jednako pravo sudjelovanja u programu, neovisno o posjedovanju važećeg zdravstvenog osiguranja. U Republici Hrvatskoj živi oko 1,5 mil. ljudi ove dobi, a u Varaždinskoj županiji 52.571 osoba.

Prvi pozivni ciklus počeo je 2008. godine i do sada su obavljena tri ciklusa pozivanja, a započeo je i četvrti u studenom 2018. U prvom pozivanju odaziv za RH je bio 21%, u drugom ciklusu 26%, u trećem oko 23%. U Varaždinskoj županiji u prvom ciklusu odaziv je bilo 27%, u drugom 19%, a u trećem 22% (za treći ciklus su preliminarni rezultati). U četvrtom ciklusu u ovoj godini postotak odaziva nam je i dalje na razini od 20%, što je premalo. No, ima županija koje imaju puno bolje rezultate odaziva i u kojima se može očekivati određeni pomak u statistici smrtnosti.

Nismo zadovoljni odazivom osoba u Nacionalni program probira. Tijekom 10 proteklih godina bilo je različitih tehničkih i organizacijskih promjena u programu, što je dodatno utjecalo na loš rezultat. Kako bi se povećao odaziv, u četvrtom ciklusu uključili smo i patronažnu službu koja bi na terenu trebala pomoći ljudima oko konačne odluke o testiranju i dati pojašnjenje kako se izvodi test.

Testiranje spašava život

Nacionalni program probira je organiziran na način da se osobama koje se nalaze u dobnoj skupini od 50-74 godine starosti najprije pošalju pozivna pisma s upitom žele li sudjelovati u programu. Važno je da se odazovete na poziv na način da se potpiše pristanak za testiranje i povratno vrati omotnica u Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije (omotnica s adresom Zavoda je već ispisana i uložena uz pozivno pismo). Nakon toga se osobama koje su se odazvale za testiranje pošalju testovi i anketni upitnik. Način testiranja je jednostavno i detaljno opisan.

Svaka osoba treba odvojiti malo vremena za sebe za uzimanje uzorka, kako bi učinila testiranje kroz tri dana. Nakon toga omotnica s testovima ponovno se poštom vraća u Zavod za javno zdravstvo. Testiranje se očitava u mikrobiološkom laboratoriju našeg Zavoda. Rezultat negativnog testiranja izdajemo samo na zahtjev, a osobe koje su pozitivne na okultno krvarenje odmah se, bez čekanja, naručuju na kolonoskopiju na Internom odjelu OB Varaždin. Sve upute o načinu pripreme, recept za lijek i uputnicu za kolonoskopiju s terminom, pacijent dobiva na kućnu adresu. O tome se obavještava i izabrani liječnik pacijenta, a od kolonoskopičara se povratno dobiva informacija o rezultatima kolonoskopije.

Ukoliko je patološki nalaz, pacijent odmah ulazi u protokol obrade i nadzora. Osobita vrijednost programa je visok udio osoba kod kojih su otkriveni i uklonjeni polipi što predstavlja najbolju prevenciju raka debelog crijeva. Naime, osobe s uklonjenim polipima srednjeg i visokog rizika trebaju biti pod nadzorom nakon probira i to prema smjernicama usvojenima na razini EU.

Preporuku struke da se može prevenirati pojava raka debelog crijeva pravovremenim otkrivanjem prvih promjena prepoznao je razvijeni svijet i Europa pa tako i naša država, koja je svojim osiguranicima omogućila besplatno testiranje. Odazivi u europskim državama su puno bolji, čime se utjecalo na smrtnost od raka debelog crijeva što se, na žalost, u našoj županiji još nije dogodilo.

Stoga je poruka svim osobama koje dobe poziv na testiranje: odazovite se i testirajte, jer je to vaša briga za zdravlje koja spašava život. Statistika se može promijeniti samo ako djelujemo zajedničkim udruženim snagama. Za sva dodatna pojašnjenja i pitanja možete nazvati besplatni telefon pri Zavodu za javno zdravstvo 0800 200 163.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.