Od subote promjena na cestama, dnevna svjetla više nisu obavezna Foto: Pexels / ilustracija

Od subote promjena na cestama, dnevna svjetla više nisu obavezna

Varaždinske vijesti | 1.4.2023. u 08:30h | Objavljeno u Aktualno

Danas, 1. travnja, prestaje zakonska obveza kojom za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Ova odredba ne odnosi se na vozače motocikala i mopeda, koji su i dalje u obvezi voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu, budući da je odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da svjetla na motociklima i mopedima moraju biti upaljena tijekom cijele godine.

Obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju propisano je od 1. studenoga do 31. ožujka.

- Potrebno je napomenuti da na vozilima u prometu na cestu noću (od prvog sumraka do potpunog svanuća) i slučajevima smanjene vidljivosti moraju biti upaljena svjetla - poručili su iz policije.

Ujedno, biciklisti i vozači osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Također, pješaci koji se kreću kolnikom noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Dodajmo da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga do 15. travnja.