Za varaždinske bale u prijedlogu državnog proračuna, odnosno Fondu za zaštitu okoliša, više nema ni lipe!?

vv | 8.11.2019. u 06:13h | Objavljeno u Aktualno

Dok su brojne općine i gradovi u Varaždinskoj i drugim županijama proveli ili provode sanaciju odlagališta svog starog komunalnog otpada barem djelomice, ako ne i u cijelosti novcem iz domaćih i EU fondova, poput Ludbrega i Ivanca,  Varaždin bi oko 90 tisuća tona baliranog otpada, koji već 15 godina leži u Brezju, mogao rješavati sasvim sam. To, naime, proizlazi iz saborske rasprave o državnom proračunu za 2020. godinu tijekom koje je saborski zastupnik prof. dr. Robert Podolnjak (Most) ukazao da za varaždinske bale nije u idućoj i narednih godina predviđena ni lipa!

-Gledao sam malo prije stavke Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ostao gotovo šokiran kad sam vidio da sredstva od 20 milijuna kuna, koja su prošle godine bila osigurana za sanaciju odlagališta otpada u Brezju, nisu predviđena u proračunu za 2020. godinu, kao ni kasnije.  A svi znamo da upravo to odlagalište više od deset godina kontaminira tlo i podzemne vode, ne samo Varaždina, nego i okolice pa ne vidim razloga zašto bi se izbacio taj skropan iznos koji je ranije bio predviđen, rekao je Podolnjak u Hrvatskom saboru.

Bivši ministar zaštite okoliša, a danas saborski zastupnik Mosta prof. dr. Slaven Dobrović dodao je da je kao profesor javno kritizirao odluku da se smeće balira.

-Netko je tada neodgovorno, javnim novcem pomagao takvo rješenje i ljude uvjeravao da će sve biti sjajno kada se smeće omota jer će se kasnije moći obrađivati i iskoristit. No, to su sve gluposti koje donose ogromne štete. Za okoliš i ljude. To je vjerojatno bilo lukrativan posao, jer trebalo je nabaviti balirku i nabavljati folije, ali nitko ne pita danas tko je za to odgovoran, ustvrdio je Dobrović.