Za razgovor o proračunu Habijanu preduvjet smjena Vlašića i Boraka Foto: VV arhiva

Za razgovor o proračunu Habijanu preduvjet smjena Vlašića i Boraka

V.M./Varaždinske vijesti | 26.1.2017. u 18:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iako je gradonačelnik Goran Habuš za ovaj tjedan najavio sastanak s predsjednikom varaždinskog HDZ-a Damirom Habijanom kako bi razgovarali o proračunu i došli do određenog dogovora, to se nije dogodilo.

HNS je prozvao Habijana da nema konkretnih prijedloga što se tiče proračuna te da mu je bitna samo promocija. Habijan je uzvratio da je istina da je rekao kako je spreman razgovarati o projektima te da kao stranka predlože ono što smatraju važnim, no da nikakva trgovina, nikakvi dogovori ili koalicije nisu mogući.

- Vidio sam priopćenje HNS-a u kojem me prozivaju da nemam konkretnih prijedloga i da mi je bitna samo promocija. Neću komentirati HNS-ov dopis. Mogu reći samo jednu stvar, a ta je da se ne bavim politikom kao profesionalni političar, već imam svoj posao. Radim i više nego što mi je radno vrijeme i ja ne mogu biti na dispoziciji gradonačelniku kad se on sjeti. Da me njegova tajnica zvala, je. Da smo bili u kontaktu, jesmo. Istina je da se nismo dogovorili oko termina sastanka prošli tjedan jer je gospodin Habuš bio na službenom putu. Da, jučer se nismo našli jer sam morao na ročištima mijenjati kolegu. Habuš je sada iskoristio situaciju i ovakvim priopćenjem sad meni smješta - odgovorio je Habijan na HNS-ova prozivanja.

Međutim, kako je naglasio, kao službeni kandidat HDZ-a za gradonačelnika Varaždina iskoristit će priliku i probati dogovoriti taj sastanak.

- Probat ću dogovoriti taj sastanak da me gospodin Habuš upozna sa stanjem proračuna, kako ide s prihodima, zaduženjima i koji su ukupni dugovi, čisto da se mogu pripremiti za svibanj ove godine i za izbore. Što se tiče projekata, ja sam radio na njima i stavio sam na papir neke svoje ideje, no nisam siguran da ću ih javno iznijeti nakon ovog istupa Habuša za kojeg smatram da nije korektan - rekao je Habijan dodavši kako ga je Habuš javno prozvao za neke stvari koje ne stoje.

No ipak se predomislio pa je novinarima iznio neke svoje ideje koje bi prema njegovom mišljenju trebale uravnotežiti proračun, a tiču se i brojki, ali i ostalih parametara.

- To su vrlo jasne stvari koje će HDZ tražiti da se uvrste u proračun ukoliko Habuš želi da taj proračun podržimo. Pozivam da se tom sastanku pridruže i ostali kandidati za gradonačelnika Varaždina kako bismo svi bili upoznati s pravim stanjem i znali što nas čeka - smatra Habijan.

Naglasio je kako prvo želi vidjeti kakav je prijedlog proračuna jer HDZ ima svoje viđenje proračuna, ali ne samo u smislu brojki već i nekih drugih stvari koje se po njihovom mišljenju moraju napraviti. Jedna od njih je smjena HNS-ovaca, direktora Vlade Vlašića i direktora Josipa Boraka

- Da bismo uopće mogli razgovarati o proračunu, a radi se o nekim stvarima na kojima HDZ već dulje inzistira, su rješenje situacije u Trgovačkom društvu Varkom i Trgovačkom društvu Tehnološki park na način na koji smo mi predlagali. Ako trgovačko društvo direktor i uprava vode na način da propadaju svi natječaji i stvaraju gubitke oko 700 tisuća kuna zbog tih natječaja, to je dovoljan razlog da Nadzorni odbor upozori direktora. Isto tako Tehnološki park, koliko znamo, vrlo vjerojatno neće povući sredstva koja su bila predviđena. Ako s jedne strane HNS traži razrješenje ravnateljice bolnice iz nejasnih razloga, onda je normalno da gospodin Vlašić i gospodin Borak budu smijenjeni. To bi bilo vjerodostojno. Uvjet za bilo kakve razgovore je da pokažu dobru volju i poduzmu ono što moraju - naveo je Habijan.

Što se tiče konkretnih projekata, predsjednik varaždinskog HDZ-a se doatknuo formiranja odjela za kulturu, za što smatra da je logično ako se Varaždin naziva gradom kulture.

- Što se tiče prijedloga o izgradnji vrtića u Hrašćici i Kućanu, to lijepo izgleda na papiru, ali neće biti izvedivo u praksi jer još uvijek nemamo uskalđenu mrežu dječjih vrtića s pozitivnim propisima. Broj djece koja pohađaju Dječji vrtić Varaždin je preveliki da bi se mogli graditi novi vrtići. Zato je potrebno oformiti novu ustanovu - pojasnio je.

Dotaknuo se i broja zaposlenih u Gradskoj upravi te naglasio da je definitivno potrebna nova sistematizacija radnih mjesta. Dodao je i da je potrebno transparentnije sufinanciranje udruga koje bi trebalo biti jasno definirano i pod kontrolom odgovarajućeg povjerenstva.

- Dakle, to su samo neki parametri koji su vezani uz brojke, ali i određeni parametri koji se moraju napraviti kao neki preduvjet da bi uopće mogli pristupiti glasanju o proračunu, bez njih ne možemo podržati proračun. Ako želimo napraviti proračun koji će biti uravnotežen i održiv i koji neće zahtijevati rebalanse na svakoj sjednici Gradskog vijeća, onda su ove izmjene potrebne - zaključio je predsjednik varaždinskog HDZ-a.