Za osudu Čehoka i Patafte ključno je bilo mišljenje bivšeg vještaka Antuna Možine Foto: Varaždinske vijesti

Za osudu Čehoka i Patafte ključno je bilo mišljenje bivšeg vještaka Antuna Možine

| 12.3.2019. u 11:19h | Objavljeno u Aktualno

Kad su varaždinski gradski vijećnici na zanjoj sjednici Gradskog vijeće dobili informaciju o razlozima zašto se ide u raskidanje ugovor o zbrinjavanju bala, koji je bio sklopljen s tvrtkom VIS, tome se, očekivano, najviše protivio bivši čelnik tog poduzeća, a danas potpredsjednik Gradskog vijeća Davora Patafta. Međutim, malo tko je očekivao kako će otići tako daleko da će, kao drugookrivljeni u kaznenom postupku, poručiti gradonačelniku Ivanu Čehoku, prvookrivljenom u istom postupku, da ne trebaju nove sumnje, uz već postojeće, pri čemu je posebno ukazao da pravosudna tijela sumnjaju kako je Čehok u „svojim prethodnim mandatima ljude u Poglavarstvu i Vijeću koristio kao fikuse i figure, odnosno da su dizali ruke kako god im je rekao“. Što li će tek biti ove srijede, za kada je najavljena nova sjednica na kojoj bi se trebala donijeti i odluka o raskidanju spomenutog ugovora?

Figure i fikusi

No, što god bude, „figura i fikusa“ nema u presudi u kojoj su Čehok, Patafta i Narcisa Huljev proglašeni krivima po dvije točke optužnice USKOK-a, a oslobođeni su optužbi za pogodovanja VIS-u kod dodjele posla zbrinjavanja komunalnog otpada, odnosno pogodovanja Winairu kod preuzimanja Zračne luke Varaždin, dok su Tomislav Kezelj i Hrvoje Vojvoda oslobođeni svih optužbi. Takva presuda, kao što smo izvijestili, donijeta je još u srpnju prošle godine, ali ju je Županijski sud u Zagrebu napisao tek prošlog mjeseca, tako da se ovih dana, nakon želbe USKOK-a, očekuju i žalbe okrivljenika.

Čehok, Patafta i Huljev krivi su, kako se navodi u nepravomoćnoj presudi napisanoj sedam mjeseci nakon objave, što su tijekom travnja i svibnja 2009. dogovorili zamjenu gradskog i privatnog zemljišta radi stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti za poduzeće VIS, kasnije T7 VIS, odnosno danas T&H Invest, a na štetu Grada Varaždina.

- Na traženje II. opt. Davora Patafte, predsjednika Uprave VIS-a, Čehok je dogovorio zamjenu zemljišta u Jalkovcu, ukupne površine 25.137 m2 u vlasništvu VIS-a, s gradskim zemljištem u poslovnoj zoni Brezje, ukupne površine 148.458 m2. Da bi omogućila realizaciju dogovora Čehoka i Patafte, IV opt. Narcisa Huljev je kao članica Uprave VIS-a zatražila od građevinskog vještaka Antuna Možine izradu elaborata o procijenjenoj vrijednosti 25.137 m2 zemljišta u Jalkovcu, tražeći “pri tome da vještak poveća stvarnu cijenu zemljišta tako da vrijednost istoga bude približno jednaka vrijednosti 148.458 m2 zemljišta u poslovnoj zoni Brezje, stoji u presudi.

Zamjena (ne)sporna

Sukladno dokumentaciji i saznanjiima s tržišta koju je imao, Možina je naveo da je tržišna vrijednost zemljišta na lokaciji Jalkovec 73.58 eura/m2, odnosno ukupno 13.615.087,30 kuna, a na lokaciji Brezje 12,36 eura/m2, odnosno ukupno 13.505.371,10 kuno. Iako postoje primjeri kupoprodaje zemljišta u jalkovečkoj poduzetničkoj zoni u kojima je vrijednost kvadrata bila 60-ak eura, sud drži da je Čehok “bio svjestan kako je ukupna vrijednost zemljišta u Jalkovcu dva puta niža od vrijednosti zemljišta na lokaciji u Brezju”, dakle lokacije koja je zbog obližnje Plitvice često poplavljena!? Ali nije samo cijena kvadrata za sud sporna.

Ostatak pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti!

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci