Za neke je Ormož "šoping-meka", drugi kažu: "Skupo je i tu i tamo" Foto: VV arhiva

Za neke je Ormož "šoping-meka", drugi kažu: "Skupo je i tu i tamo"

| 16.10.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U svega tjedana dana Varaždin, Novi Marof i Ludbreg dobili su nove, velike trgovine. No, unatoč tome, varaždinske registarske oznake uobičajene su ispred trgovina sa slovenske strane granice, osobito u Ormožu u kojem je niz trgovina od kojih se jedna oglašava i u Varaždinskoj županiji. Zašto? Jesu li cijene u Sloveniji uistinu niže nego kod nas, odnosno isplati li se ići tamo u nabavu?

- Cijene u Sloveniji su manje; nema više granica pa slobodno možemo u jeftiniju kupovinu u Sloveniju; Ormož nam je bliže od Varaždina – neki su od komentara prekograničnih kupaca.

Ipak, ima i drukčijih iskustava.

- Bila sam prije mjesec dana u Hoferu i cijene su kao i u Hrvatskoj. Skupo je i tu i tamo – zaključak je jedne gospođe.

Razgovarali smo s jednom Viničankom, koja povremeno kupuje u Sloveniji.

- Ja u Hoferu kupujem uglavnom brašno, toaletni papir, i to veliko pakiranje, zatim grah u konzervi i rajčicu u konzervi, koja je duplo jeftinija. Normalna cijena maslaca je kod njih kao kod nas na akciji, a kupujem i čokoladu za kuhanje i sve što mi treba za kolače. Tamo su jeftiniji i sokovi u tetrapaku. Osobito se isplati kupovati njihovu robnu marku. No, čini mi se da su neke cijene porasle i tamo. Meso i povrće je skuplje nego kod nas – rekla nam je.

Ciljano po pojedine proizvode preko granice odlazi i jedna Varaždinka.

- U Ormožu su blizu Lidl, Spar, Hofer i Eurospin pa onda kombiniramo gdje ćemo uzeti koje proizvode. Primjerice, u Eurospinu su najpovoljniji ledeni čajevi, čak ispod 0,7€ za 1,5l. U Lidlu je kava jeftinija nego kod nas, recimo Bellaroma je oko 3€ za 500g. U Sloveniji sam prije mjesec dana kupila i vrhnje za kuhanje, bilo je jeftinije nego kod nas – nabrojala je neke od proizvoda, no dodala je da je dosta drugih cijena slično kao i u Hrvatskoj.

Pregled letaka pokazuje da i za slovenske trgovačke centre treba "loviti" akcije i dobro pratiti cijene, tim više što je dosta proizvoda teže usporediti, bilo zbog proizvođača, kvalitete proizvoda, veličine pakiranja i dr.

Što je jeftinije u Varaždinu, a što u Sloveniji, kod kojih je proizvoda razlika u cijeni značajnija, i što nam je preporučio Varaždinac koji sniženja ima "u malom prstu", pročitajte u novom broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...