Za i protiv rada trgovina nedjeljom: od neradnih nedjelja bolje strože kontrole i sankcije? Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić/arhiva VV

Za i protiv rada trgovina nedjeljom: od neradnih nedjelja bolje strože kontrole i sankcije?

IHR/Varaždinske vijesti | 13.1.2020. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

Umjesto za blagajnom i među policama trgovine, prve dvije nedjelje u siječnju za djelatnike KTC-a u Varaždinu, Ivancu, Jalžabetu i svim drugim mjestima u Hrvatskoj u kojima se nalaze trgovine KTC-a bile su slobodne, a tako će biti i svaka sljedeća nedjelja. Nakon što su prije tri godine ukinuli rad vjerskim blagdanima, odluku o neradnoj nedjelji za radnike u 2020. godini još prošle godine donio je predsjednik Upravnog odbora KTC-a i predsjednik udruženja trgovine HGK Ivica Katavić, što je oduševilo djelatnike KTC-a, ali i brojne zagovornike zatvaranja vrata trgovina nedjeljom.
Iz KTC-a poručuju kako je već prva neradna nedjelja u siječnju pokazala kako je to bila ispravna odluka.

Veći promet subotom


- Promet je bio značajno veći nego inače subotama, što znači da su potrošači obavili nabavku i za nedjelju. Dio prometa zasigurno će se prebaciti i na ponedjeljak – rekla je Daliborka Kranjčić, predsjednica Uprave KTC-a.
O neradnoj nedjelji u toj tvrtki razgovaralo se puno u zadnje tri godine, otkako je donesena odluka o prestanku rada na vjerske blagdane.
- Kada bi analize i procjene bile jedini i isključivi motiv kod donošenja odluke, pitanje je da li bi do nje uopće došlo. Konačna odluka o neradnoj nedjelji bila je samo pitanje dana. Vlasnik KTC-a Ivan Katavić oduvijek je bio obiteljski čovjek koji je naglašavao važnost obitelji kao temelja društva i nedjelje kao dana kada ta obitelj treba biti na okupu – ističe Kranjčić i dodaje kako je KTC prvi u Hrvatskoj donio odluku o neradnoj nedjelji tako da u potpunosti podržavaju i pozdravljaju donošenje odluke na državnoj razini kojom bi trgovine bile zatvorene nedjeljom.
O tome trebaju li trgovine raditi nedjeljom ili ne tema je o kojoj se raspravlja već godinama, a ovih dana Vlada i Ministarstvo gospodarstva trebali bi predstaviti analizu prema kojoj bi se uredio rad nedjeljom u segmentu trgovine. U medijima se spominje kako se predlaže model koji bi bio najbliži austrijskom modelu, odnosno plan je da svega nekoliko nedjelja u godini bude radno, da poslodavci sami biraju koje će nedjelje raditi, ali i da u slučaju kada bi djelatnici radili nedjeljom za svoj rad budu adekvatno plaćeni.


Nelojalna konkurencija

Donošenje odluke o neradnoj nedjelji na državnoj razini podržavaju i u Općini Martijanec, na čijem području već godinu dana, sukladno potpisanom Sporazumu između Općine i sedam vlasnika trgovina mještovitom robom, koje rade na području te općine, trgovine ne rade nedjeljom, blagdanom i državnim praznicima.
- Kupci su se na neradnu nedjelju privikli, prodavačice pogotovo. S poslodavcima imamo koordinacijski sastanak tijekom idućeg mjeseca, no prema informacijama koje imamo, svi su suglasni da se nedjeljom i dalje ne radi – rekao je Damir Šprem, načelnik Općine Martijanec koja je prva u Hrvatskoj s trgovinama potpisala sporazume kojim je reguliran rad trgovina nedjeljom.
Šprem kaže kako interes za ovakvu odluku „veliki“ poslodavci vide u činjenici da s dva radnika u svakoj prodavaonici mogu pokriti tjedno radno vrijeme prodavaonice, a ako rade nedjeljom i žele raditi sukladno propisanom 40-satnom radnom vremenu, moraju zaposliti trećeg radnika ili plaćati prekovremeni rad.
- Ipak, jedan dio njih ima prijedlog da ipak ne bi bili neradni svi blagdani, nego samo neki, no to ćemo dogovoriti na sljedećoj koordinaciji ako se zakonski to prije ne riješi. Osim toga, svi oni traže zaštitu na način da se ograniči pokretna prodaja kruha jer ju smatraju nelojalnoj konkurencijom – rekao je Šprem.

Bolje strože kontrole i sankcije? 

Denis Čupić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ističe kako svatko ima pravo donositi vlastite odluke o vremenu rada, pa tako vjeruje da je i poslovna odluka KTC-a o neradnoj nedjelji donesena s osobnim poslovnim razlozima nakon analiza. Međutim, smatra kako se na temelju odluke jednog poduzetnika ne mogu zazivati zabrane ili odluke države koje bi diktirale radno vrijeme drugim poduzetnicima.

Što o neradnoj nedjelji kažu u Sindikatu trgovine Hrvatske, a što u HGK - Županijskoj komori Varaždin pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u