Za energetsku obnovu vrtića u županiji bespovratnih 7,7 mil. kn, ide i obnova OBV

Varaždinske vijesti | 25.5.2017. u 10:57h | Objavljeno u Aktualno

Odlukom ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovre Kuščevića uz suradnju s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac uspješno su povećane alokacije sredstava za dva poziva i to Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ i Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada“, koje je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kuščević je istaknuo kako je Vlada RH na prošlotjednoj sjednici donijela Odluku o produžetku financiranja provedbe Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014.-2015. godine koju je predložilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

- Riječ je o korištenju nacionalnih sredstava za projekte koji su već ugovoreni. Radi se o KBC Firule – Split, Kaznionica Lepoglava, Sveučilište Sjever-Varaždin, Zatvorska bolnica u Zagrebu, Zgrada državnog zavoda za mjeriteljstvo, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, Opća bolnica Varaždin, Športski centar bazeni Poljud, KB Merkur, Policijska akademija Zagreb, Opća bolnica Šibensko-Kninske Županije - pobrojao je ministar Kuščević dodavši kako će se završetkom njihove obnove ostvariti uštede od ukupno 30.654.413,81 kuna godišnje te uštede energije od ukupno 51.565.669,78 kWh godišnje.

Drugu novost koju je predstavio bila je povećanje alokacije sredstava u okviru poziva „Energetska obnova višestambenih zgrada“ u kojem je početna alokacija sa 152 milijuna kuna povećana na 560.960.409,50 kuna bespovratnih sredstava. - Ukupno je zaprimljeno 649 prijava, od čega kriterije prihvatljivosti zadovoljava 596 prijava što dovodi do ukupne investicije u vrijednosti 939.928.834,48 kn - pojasnio je ministar Kuščević.

Svrha Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup.

Iz Varaždinske županije prihvaćeno je 15 prijava koji su se odnosili na energetsku obnovu višestambenih zgrada pri čemu iznos ukupne investicije iznosi 16,8 milijuna kuna od čega su 9,2 milijuna kuna bespovratna sredstva.

ebnerh

Također, Kuščević je rekao kako je u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ osigurano 152.000.000,00 kuna iz EFRR-a, no zbog velikog broja prijava koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti traženo je i odobreno od strane Upravljačkog tijela povećanje alokacije u ukupnom iznosu od 348.785.282,78 kuna bespovratnih sredstava.

- Radi se o 234 prijave od kojih kriterije prihvatljivosti zadovoljava 223 prijava, iznos ukupne investicije 781.344.126,51 od kojih je 348.785.282,78 kn bespovratnih sredstava - naglasio je Kuščević.

Prema njegovim riječima, svi prijavljeni projekti za energetsku obnovu višetstambenih zgrada i javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a koji zadovoljavaju kriterije prihvatljivosti bit će sufinancirani iz EU fondova.

- Idućih mjeseci Hrvatska će imati preko tisuću gradilišta zahvaljujući ovim pozivima što je oko 1,7 milijardu kuna ukupnih investicija koje će pokrenuti građevinski sektor u narednih 18 mjeseci, kada moraju biti završeni navedeni projekti - dodao je.
Za javne ustanove koje se bave odgojem i obrazovanjem odnosno vrtiće, osnovne i srednje škole, učeničke domove i fakultete sufinancirat će se 223 projekta, odnosno 61 vrtić, 4 fakulteta, 138 osnovnih škola, 17 srednjih škola, jedna školska dvorana i dva učenička doma.

- S obzirom na veliki odaziv naših sugrađana mi smo sukladno traženjima povećali alokacije i na taj način dvostruko više sredstava odobrili od onoga što je planirano. Od 100 milijuna eura bespovratnih sredstava koje smo namijenili za smanjenje potrošnje energije u stambenim zgradama već smo kroz ova dva poziva alocirali gotovo 75 milijuna eura što govori o alokacijskoj sposobnosti i onome što trebamo raditi - kazala je ministrica Žalac.

Naglasila je kako je posebno veseli povećanje alokacije za naše škole i vrtiće jer će tako svi projekti koji su prijavljeni dobiti sredstava iz EU fondova.

- Dodatnu pomoć našim jedinicama regionalne i lokalne samouprave smo osigurali kroz naš fond kako bi svi projekti koji se odnose na škole i vrtiće, odnosno javne ustanove koje se bave odgojem i obrazovanjem po potpisivanju ugovora s Ministarstvom graditeljstva mogli javiti nama za odobrenje dodatnih sredstva ovisno o stupnju razvijenosti JLS za dio koji sami moraju financirati - pojasnila je ministrica Žalac i dodala kako je energetska obnova trenutno jedini način za obnovu naših škola i vrtića.

Iz Varaždinske županije prihvaćena je energetska obnova šest objekta među kojima su tri dječja vrtića, dvije osnovne škole te jedna srednja škola ukupne vrijednost 14,6 milijuna kuna od čega su 7,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

vrtici

Označeno u