Za cijelu Hrvatsku danas izdano narančasto upozorenje

Varaždinske vijesti/HRT | 17.7.2023. u 08:40h | Objavljeno u Aktualno

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas za cijelu Hrvatsku narančasto upozorenje koje znači veliku opasnost za zdravlje ljudi. Do sredine ovoga tjedna temperature će dosegnuti i 40 stupnjeva. Zavod za javno zdravstvo pozvao je građane na dodatan oprez i objavio preporuke zbog visokih temperatura. Mnoge građane već muče tlak, malaksalost i dehidracija, piše portal HRT-a.

Toplinski val vladat će u prvoj polovini novog tjedna, uz pretežno sunčano vrijeme i ljetnu žegu. Noći će u sve više mjesta biti tople, uz more i vrlo tople, ali će barem dnevnu vrućinu donekle ublažavati poslijepodnevni vjetar s mora, stoji u prognozi DHMZ-a.

Pljuskovi s grmljavinom mogući su ponedjeljak na krajnjem sjeveru Hrvatske, a osjetno nestabilniji zrak stiže nam potkraj srijede i noći na četvrtak.

Stoga će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj osvježiti uz povremene pljuskove i grmljavinu, nažalost i poneko grmljavinsko nevrijeme. Pljuskovi i kratkotrajna bura donijet će osvježenje i na sjeverni Jadran, najvjerojatnije najprije potkraj srijede, te ponovno s petka na subotu, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak.

Rekordne temperature su i u velikom dijelu Europe. Na Cipru, u Nikoziji jučer su izmjerena 43 stupnja, na jugu Grčke 41, u Zaragozi u Španjolskoj i u Mostaru bilo je 40.

Prognostičari najavljuju još teži tjedan, posebno na jugu Europe. Rekordno vruće bit će i u drugim dijelovima svijeta, od Japana do Sjeverne Amerike. U kalifornijskoj Dolini smrti, u kojoj su paklene vrućine uobičajene, očekuje se i da bi mogao pasti rekord od 57 Celzijevih stupnjeva iz daleke 1913.