Vugrin: Županija je spremna i od medija se očekuje objektivno komuniciranje, bez širenja panike

MGA/VV | 28.2.2020. u 12:35h | Objavljeno u Aktualno

- Kao načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije mogu reći da je Županija spremna i poduzima sve preventivne mjere, šalju se okružnice  i trenutačno nema razloga za otkazivanje bilo kakvih javnih događanja - rekao je zamjenik varaždinskog župana i načelnik Stožera civilne zaštite Robert Vugrin nakon svečane sjednice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina, održane danas u Županijskoj palači povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH.

Vugrin je time potvrdio svoju jučerašnju izjavu vezano za situaciju s korona virusom, ističući da u Varaždinu nema potrebe za uvođenjem karantene te apelirajući i na medije da ne šire paniku, ali i na obiteljske liječnike da odgovaraju na telefonske pozive svojih pacijenata i daju im pravodobne informacije.

- Prekjučer smo u Zagrebu imali sjednicu na nacionalnoj razini gdje su bili načelnici i pročelnici stožera raznih županija. Zaključeno je da se izravno s nacionalne razine preslikaju sve upute na županijsku razinu. Komunikacija je dakle centralna, s nacionalne razine, što je dobro i ne ostavlja prostora bilo kakvoj improvizaciji na županijskoj razini. Imamo jedan dobro posložen sustav s obzirom na vrstu ugroze. Svi dopisi, vezano za postupanje i pridržavanje higijenskih mjera u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, kao i u sustavu socijalne skrbi, u proteklih su 48 sati komunicirani prema svim ustanovama. 

Apeliram da to odgovorno ponašanje treba biti na nekoliko razina, i s naše razine, koji koordiniramo tim sustavom, i sa strane medija, od kojih se očekuje objektivno, transparentno komuniciranje  prema građanima bez širenja nepotrebne nervoze i panike.

Također apeliram i na liječnike obiteljske medicine da se javljaju na pozive, koje primaju, jer imamo i sezonu gripe i ne želimo da ljudi s bilo kakvim respiratornim problemima posjećuju ambulante nego da dobiju povratnu informaciju izravno putem telefona - rekao je Vugrin te usporedio sadašnje brojke zaraženih s korona virusom i uobičajene godišnje podatke oboljelih i umrlih od sezonske gripe.

- Trenutačno je potvrđeno pet slučajeva oboljenja od korona virusa u Hrvatskoj, tri u Zagrebu i dva u Rijeci. Ali bih napravio usporedbu s nama svima poznatom gripom. Prošle smo godine u ovo vrijeme imali više od 60.000 oboljelih od gripe i 107 potvrđenih smrtnih slučajeva ali se procjenjuje da svake godine u Hrvatskoj od gripe umre oko 500 ljudi. O tome se prošle godine nije pričalo jer tu bolest znamo i imamo puno više informacija o ljudima koji su ozdravili, a korona virus je ljudima sada nepoznanica - rekao je Vugrin koji smatra da je pozornost koja se posvećuje toj bolesti u disbalansu s obzirom na iznesene brojke.

- Velika je odgovornost na nama ali i na medijima koji su također zaduženi za objektivno informiranje bez senzacionalizma i poticanja straha i panike. Na razini Županije analiziramo javna događanja, niti jedno nije zabranjeno niti se traži otkazivanje tako da život u Varaždinskoj županiji funkcionira normalno - istaknuo je Vugrin, a na pitanje o mogućoj lokaciji za eventualnu karantenu, ističe da o tome odlučuje Nacionalni stožer civilne zaštite u trenutku kad za to postoji potreba.

- U Općoj bolnici Varaždin imamo sve potrebne kapacitete s obzirom na razmjer bolesti, a za karantenu trenutačno potrebe nema - rekao je Vugrin uz napomenu da je karantena namijenjena zdravim ljudima, kod kojih nema simptoma bolesti, dok se oni, kod kojih postoje simptomi ili je zaraza potvrđena nalazima, smještaju u izolaciju.