Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin Foto: screenshot RTL

Vugrin ubrzo očekuje prve rezultate nekoliko stotina testova

Varaždinske vijesti/RTL | 10.12.2020. u 20:56h | Objavljeno u Aktualno

Sjever Hrvatske danima je najgora korona-regija u Europi. Varaždin koji je više od dva tjedna pod najstrožim mjerama u zemlji s trona je skinuo Čakovec. Zatvoreni su kafići, restorani, kazališta i sportski centri, pa se pokušava pronaći žarište zaraze - i to dobrovoljnim testiranjem u varaždinskim tvrtkama.

Kako bi suzbili širenje zaraze u Varaždinu, uvedeno je brzo antigensko testiranje radnika u industrijskim pogonima u Varaždinu. Pilot je to projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Gost RTL-a Danas večeras je bio Robert Vugrin, načelnik Stožera Civilne zaštite varaždinske županije, prenosi portal RTL-a

'- Vjerujemo da možda već večeras, a tijekom jutra ćemo sigurno imati povratnu informaciju o prvih nekoliko stotina testova' - kazao je Vugrin.

Vugrin vjeruje kako je HZJZ obarao Varaždinsku županiju zato što već preko dva tjedna je u samom vrhu europskih regija po sedmodnevnoj incidenciji. Nadalje Vugrin napominje kako se radi o jednom pilot projektu.

'- Mi smo im dali popis najvećih tvrtki na području Varaždinske županije. Govorim o tvrtkama s preko tisuću zaposlenih. Nikako se ne radi o tvrtkama koje po bilo čemu imaju istaknutu veću ugroženost zaposlenika od ove epidemije, nego u bilo kojem drugom kolektivu'', pojasnio je Vugrin.

Riječ je o preko deset tisuća zaposlenika, a dnevno se prema Vugrinovoj procjeni može testirati do 400 osoba.

'- S obzirom da je Hrvatska peta na svijetu po novozaraženima u posljednjih sedam dana i po broju umrlih, bilo bi neozbiljno govoriti o bilo kakvom popuštanju. Pred nama su i božićni blagdani, koji će predstavljati dodatni zabrinjavajući moment, gdje se ljudi tradicionalno druže. Tu moramo biti posebno oprezni da ne bi ušli u novu godinu s posebno lošom epidemiološkog slikom. Mi smo sretni da posljednjih šest dana imamo jednu stagnaciju. Još smo sretniji što ne dolazi do rasta broja hospitaliziranih - kazao je Vugrin, a prenio portal RTL-a.

Brojke su ispod 272, te u županiji ima još 70 slobodnih kreveta za COVID pozitivne.

Označeno u