Vugrin: Propustili smo ozbiljnije podići razinu procijepljenosti u Varaždinskoj županiji

vv | 5.11.2021. u 12:56h | Objavljeno u Aktualno

-Iako danas imamo puno manje informacija nego kada sam vodio županijski Stožer, ipak mogu reći na temelju onog što znam da je stanje u Varaždinskoj županiji nešto bolje nego u većini drugih, premda i mi imamo nagli porast novozaraženih, ocijenio je Robert Vugrin, predsjednik varaždinskih Reformista i bivši čelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Kako je pojasnio, Varaždinska županija danas ima dnevno novozaraženih otprilike kao i u isto vrijeme prošle godine, no dok je tada bila u hrvatskom vrhu, danas je u boljoj polovici županija.

-No ono što nije dobro je da smo propustili ozbiljnije podići razinu procjepljenosti. U Varaždinskoj županiji do lipnja smo imali cijepljenih oko polovice odraslog stanovništva, a od toga se nismo značajnije odmaknuli jer smo sada na oko 60 posto, a prošlo je četiri mjeseca, koliko nam je trebalo da stignemo do polovice, upozorio je Vugrin.

Uz to, kako je napomenuo, nekima već polako opada imunitet zbog proteka vremena od cijepljenja pa već treba razmišljati i o trećoj dozi, a neki nisu cijepljeni ni jednom.

-Isto tako teško mogu razumjeti da smo do danas imali iste mjere kakve smo imali i u srpnju. Od tada smo samo produživali mjere svaka dva tjedna, umjesto da se nešto poduzme jer situacija danas nije ista kakve je bila u srpnju, niti su zimske mjeseci, koji su pred nama, isti kao i ljetni, naglasio je Vugrin.

Ljudi tek sada, kako je dodao, počinju shvaćati važnost cijepljenja pa se boji pritiska na zdravstveni sustav, odnosno obustavljanja nekih zahvata.

-Nadam se da do toga neće doći i da se neće čekati kraj studenog kao lani, kada su se donijele mjere, već da će se odmah poduzeti što treba, prije svega povećao broj cijepljenih, rekao je.

Većom procjepljenošću, kako je ponovio, smanjio bi se i pritisak na bolnice. A on je veći je zaraza ne zaobilazi ni najmlađe.

-Danas zaista imamo puno više djece u samoizolaziji nego prije, tako da sve ni ne testiramo, već dijete, koje ima simptome zaraze, sukladno uputi Nacionalnog stožera, držimo pozitivnim, ako su i roditelji pozitivni, rekla je varaždinska pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš, osvrćući se na trenutne epidemiološke (ne)prilike u Varaždinskoj županiji.

Da su se okolnosti usložile, kako je dodala, govori i to da su se u početku dobivali  termini za testiranje drugi dana, a sada do naručenog termina prođe i do četiri dana.

-To je zoran podatak koliko se osoba danas uručuje na testiranja, odnosno da su moguće zaraženi, naglasila je Kolarek Karakaš, napominjući da djeca, srećom, teško ne obolijevaju, ali su širitelji zaraze, osobito školska i vrtićke dobi.

Dok se lani pitalo tko poznaje nekog zaraženog, kako je podsjetila, danas je potpuno drugačije jer se pitamo poznajemo li nekog tko nije (bio) zaražen.

-Pozivam sve, a posebno starije, da ozbiljno shvate prilike, iako dolaze do nas disonantne poruke zbog kojih se može izgubiti povjerenje. No, ne bi smjeli zbog toga raditi, odnosno niša ne poduzimati na svoju štetu. Moramo biti ozbiljni i niti jednu bolest ne valja podcjenjivati, osobito ne COVID, rekla je Kolarek Karakaš, napominjući da zaraza kod djece ipak izaziva lakše simptome, tako da osobno niti jedno dijete nije slala u bolnicu.