Vugrin: "Dostigli smo limite, svaki drugi od testiranih je pozitivan" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Vugrin: "Dostigli smo limite, svaki drugi od testiranih je pozitivan"

VV | 19.11.2020. u 21:52h | Objavljeno u Aktualno

- U samo tjedan dana 1600 novooboljelih je u Varaždinskoj županiji. Na 100.000 stanovnika to daje visoku incidenciju od 940. Mi smo već drugi dan time na samom vrhu od svih regija u Europi. Dostigli smo limite testiranja. Povećava se udio pozitivnih na koronavirus. Svaki drugi je sada pozitivan - rekao je Robert Vugrin, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik varaždinskog župana za dnevnik HRT-a.

Rekao je kako se radi o pacijentima koji imaju jednostavne simptome, poput prehlade.

- Ono što je zabrinjavajuće je ako uzmemo komercijalne testove. To su ljudi koji iz nekog razloga trebaju negativan nalaz da bi mogli ići u inozemstvo. Već tu imamo situaciju da je svaki šesti pozitivan. Dvostruko je više nego smo imali prije mjesec dana. To se direktno reflektira na situaciju u bolničkom sustavu - istaknuo je Vugrin i dodao da je 180 osoba s težom kliničkom slikom, dok je na respiratoru 14 osoba. Broj smrtnih slučajeva se povećao.

- Od 1. ožujka do 1. studenoga imali smo tri osobe koje su preminule, a da su bile pozitivne na koronavirus. U posljednja tri tjedna su čak 43 smrtna slučaja - rekao je Vugrin za HRT.

Označeno u