Robert Vugrin i Ivan Čehok

Vugrin Čehoku: Ovdje se radi o čistom politikantstvu na račun zdravlja građana

VV | 16.11.2020. u 19:42h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija je poslala priopćenje načelnika Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Roberta Vugrina koji odgovara na kritike i izjave gradonačelnika Ivana Čehoka oko upravljanja korona krizom koje je podijelio u emisiji „Varaždin info“ emitirane na VTV Televiziji 13. studenog 2020., a priopćenje Vugrina prenosimo u cijelosti:

"Vjerujem da određeni broj stanovnika Varaždinske županije ne prati razvoj situacije s koronavirusom, ali da od gradonačelnika najvećeg grada u županiji čujemo da mu uopće nije jasno što je Županija radila zvuči u najmanju ruku žalosno.

Očito uz sebe nema nikoga tko bi ga mogao izvještavati o izvanrednim aktivnostima koje se provode na području Varaždinske županije i kojim je svakodnevnim stresovima naš zdravstveni sustav izložen, no to na neki način ni ne čudi s obzirom da Stožer civilne zaštite Grada Varaždina ne smatra potrebnim da na sastanke pozove i konzultira svoje članove iz zdravstvenog sektora.

Dok gradonačelnik smatra da je efikasna i brza borba protiv pandemije samo dati nalog tvrtki, koja je u vlasništvu 6 Gradova i više Općina Varaždinske županije, da financira kupovinu jednog respiratora, zdravstveni sustav je u svojoj borbi za preživljavanje ipak odradio i određene stvari koje su u Gradu očito prošle neprimjetno:

  • Opća bolnica Varaždin je kapacitete odjela infektologije podigla s 14 kreveta na gotovo 230 kreveta
  • Zavod za javno zdravstvo je svoje kapacitete testiranja na COVID-19 digao s 30 na preko 700 dnevno
  • Dom zdravlja je u međuvremenu uspostavio tri točke za uzimanje briseva od kojih jednu po drive-in principu
  • Mikrobiološki laboratorij je do sada pripremio i testirao preko 32.000 uzoraka
  • Epidemiološka djelatnost je odradila epidemiološku obradu za gotovo 5.000 COVID-19 pozitivnih pacijenata i pored njih još za više desetaka tisuća njihovih kontakata
  • Mobiliziran je objekt za zbrinjavanje COVID-19 pozitivnih pacijenata s blažom kliničkom slikom iz ustanova socijalne skrbi, koji i danas skrbi za svojih 10-ak korisnika
  • Osigurana je nabavka 5 respiratora iz sredstava Varaždinske županije i još 6 u dogovoru s Ministarstvom zdravstva
  • U suradnji s Ministarstvom obrane osigurano je postavljanje šatora u krugu bolnice kapaciteta 36 ležajeva
  • Više stotina ljudi s težom kliničkom slikom liječilo se u varaždinskoj bolnici i velika većina se oporavila i otpuštena je svojim kućama

Iza svega toga stoji višemjesečni kontinuirani iznadprosječni doprinos djelatnika našeg zdravstvenog sustava.

I da, gospodine gradonačelniče, potrebno je pojavljivati se u medijima i kontinuirano obavještavati naše građane o važnosti pridržavanja mjera. I vjerujte da bi svima puno više koristilo kad bi i u Gradu shvatili da smo među 3 regije u cijeloj Europi s najvećim 7-dnevnim brojem novih slučajeva i da treba slati poruke koje će potaknuti naše građane na odgovorno ponašanje. U takvoj situaciji, organizacija posebnih događanja od kojih je velika većina europskih gradova odustala kao i nastojanja da se prijedlozi županijskog stožera ne odobre, sigurno ne predstavljaju pomoć. Nije vrijedno ni komentara iznošenje apsurdnih neistina poput „čekanja od 12-13 sati vani ispred kontejnera“.

Stvaranje atmosfere neodgovornosti i govoriti o „bijesnim mjerama“ u situaciji kada je već pet županija, s boljom epidemiološkom situacijom, prihvatilo naše mjere, govori o tome da se ovdje radi o čistom politikantstvu i to na račun zdravlja naših građana!"

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci