Vugrin: Ako dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije tražit će se dodatne mjere

| 20.4.2020. u 13:31h | Objavljeno u Aktualno

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin na današnjem je susretu s novinarima dao i kratak osvrt na događanja koja je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije imao tijekom vikend, a vezano za e propusnice.

- Županijski stožeri su u subotu poslijepodne, nakon 15.30 sati zaprimili nove odluke Nacionalnog stožera,među kojima je bila jedna kojom se aktualizirala mogućnost kretanja bez propusnica područjem više općina i gradova. Županijski stožer je u dva navrata prema Nacionalnom stožeru, a prema važećim procedurama uputio zahtjeve za omogućavanjem kretanja područjem više općina i gradova bez e-propusnica, no za niti jedan nismo zaprimili suglasnost. Nažalost u petak i subotu ponovno smo svjedočili nespretnim izjavama i objavama, koje su bile izuzetno zbunjujuće za sve građane jer su zapravo nudile mogućnost interpretacije da je već dogovoreno i odobreno nesmetano kretanje županijom bez e - propusnica. Posebno naglašavam da je u ovakvim kriznim vremenima to vrlo opasno jer građani više ne znaju kome što vjerovati i na to svi moramo više paziti - rekao je Vugrin i nastavio:

- S obzirom na to da je županijski Stožer jučer oko podneva dobio informaciju da niti sporazumi za više u zadnje poslanom obliku neće biti odobreni, sazvana je izvanredna hitna sjednica užeg Stožera civilne zaštite Varaždinske županije nakon kojeg je Nacionalnom stožeru civilne zaštite upućen novi prijedlog. S obzirom na gospodarske razloge i epidemiološku situaciju, županijski Stožer je iskoristio mogućnost koju mu je dao Nacionalni stožer i zauzeo stav da se od Nacionalnog stožera  zatraži suglasnost za kretanjem cijelim područjem Varaždinske županije bez e - propusnice, uz zadržavanje mogućnosti revidiranja tog stava ako nakon sedam dana od dobivanja suglasnosti dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije. Na taj je zahtjev sinoć u 21.44 sati dobivena suglasnost i time je Varaždinska županija već jučer navečer postala jedinstvena zona kretanja bez potrebe e - propusnice - rekao je Vugrin.

- Želimo istaknuti da smo u Varaždinskoj županiji upravo kroz ograničenje kretanja uspjeli držati epidemiju pod kontrolom, zbog toga će se narednih dana pratiti efekti provođenja te odluke o mogućnosti kretanja bez e - propusnice cijelom županijom. Ako dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije, od Nacionalnog stožera će se tražiti da se odrede dodatne epidemiološke mjere među kojima jedna svakako može biti i ograničenje kretanja unutar četiriju prethodne predloženih zone, a to su one koje obuhvaćaju područja bivših općina Varaždin Ivanec, Ludbreg i Novi Marof - zaključio je Vugrin.