Kamere će biti postavljene i na istočnoj obilaznici

Vozači, smanjite brzinu: Kamere na ulazu u grad snimaju najbrže

M.P./Varaždinske vijesti | 1.5.2016. u 17:42h | Objavljeno u Aktualno

Na pet najkritičnijih lokacija u Varaždinu na stupove javne rasvjete trenutačno se postavljaju kamere koje će snimati prebrze vozače. Riječ je o videonadzoru koji je nedavno zaživio u najvećim hrvatskim gradovima, a cilj mu je smanjenje broja prometnih nesreća i brzine vožnje.

Prema riječima Danijela Posavca, voditelja Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU varaždinskoj, kamere će u prvoj fazi biti postavljene na državnoj cesti DC2 u Hrašćici, u Ulici braće Radić na ulazu u Varaždin, u Zagrebačkoj ulici kod križanja s Cehovskom ulicom, u Turčinu nedaleko od Kero-benza te na državnoj cesti DC2 u Trnovcu.

Riječ je o lokacijama koje su nam najkritičnije za događanje prometnih nesreća, a riječ je o prilaznim cestama prema Varaždinu. Nadam se da će kamere poboljšati stanje sigurnosti u cestovnom prometu te da ćemo dobiti pravu sliku kako se vozači voze na tim dionicama ceste. Također, želja nam je tim postupanjem u konačnici smanjiti broj prometnih nesreća, odnosno broj stradalih osoba u nesrećama – naglašava Posavec.

Kamerama će se, najavljuje voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU varaždinskoj, ponajprije utvrđivati prekršaji nepropisne brzine kretanja vozila.

Obavještavam vozače da nećemo snimati manja prekoračenja brzine od primjerice 10 ili 20 kilometara veće od dopuštene, no hoćemo prekoračenja od 20 kilometara i više – najavljuje Posavec.

Vozači, za koje će se utvrditi da su prebrzo vozili, neće se zaustavljati na licu mjesta, već će policija tražiti podatke o vlasniku motornog vozila i kada dobiju podatke o vozaču, na njegovu će adresu slati obavijest o počinjenom prekršaju, a potom i odgovarajuću kaznu.

Kamere se još uvijek postavljaju i još se uvijek prikuplja sva potrebna dokumentacija od HEP-a i lokalne samouprave. Očekujemo da će biti postavljene u drugoj polovici svibnja, a krajem svibnja trebale bi početi i funkcionirati, odnosno tada bi trebale početi snimati prekršaje prekoračenja najvećih dopuštenih brzina kretanja – ističe Posavec.

Nakon što će kamere biti postavljene na prvih pet lokacija na području Varaždina, uslijedit će i druga faza, tijekom koje će kamere biti postavljene u Međimurskoj ulici te na istočnoj obilaznici. Na tim će lokacijama, napominje Posavec, kamere snimati sve prometne trake i sve smjerove kretanja vozila.