Vodostaji u porastu, na Bednji kod Lepoglave proglašeno pripremno stanje Foto: VV arhiva; FB

Vodostaji u porastu, na Bednji kod Lepoglave proglašeno pripremno stanje

I.D./Varaždinske vijesti | 13.5.2019. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno

Pogoršanje vremena koje je tijekom vikenda zahvatilo veći dio Hrvatske sa sobom je donijelo i veću količinu oborina. Kiša koja je na području Varaždinske županije počela padati sinoć uzrokovala je i porast vodostaja svih vodotoka pa, iako je na ostalim mjernim postajama zasad stanje još uvijek normalno, za Bednju je kod Lepoglave proglašeno pripremno stanje. Situaciji u prilog ne ide ni trenutačna vremenska prognoza, koja predviđa kišu i u narednim danima, do četvrtka.

- Ako je suditi prema prognozi, ovaj nas tjedan očekuje pozamašna količina oborina pa apeliram na sve vas, posebno one koji uvijek muku muče s poplavama da se svi zajedno pripremimo za prvi val obrane. Proglašeno je pripremno stanje zaštite od poplave pa već koordiniramo ekipe po terenu. Vatrogasci su u pripravnosti, stiže nam materijal za izgradnju zečjih nasipa i pratimo vodostaj. Zemlja je natopljena i voda će teško otjecati pa postoji opravdana bojazan od poplava i kasnijih klizišta. Predlažem vam stoga da ne čekate zadnji čas i da na vrijeme sklonite vrijedne stvari iz podruma na više razine i tako si sami pomognete. Također, pokušajte ne zvati vatrogasce zbog par centimetara vode u podrumu jer će dečki imati kudikamo težih situacija za rješavati, a i broj na koji možete zatražiti pomoć na terenu nije onaj u Gradu već 112 ili 193. Svi smo u pripremi da vam pomognemo, ali nemojte zbilja čekati nekog drugog kad možete i sami biti dio rješenja. Sretno nam svima! - poručio je svojim sugrađanima zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

vodostaj_bednja_lepoglava.jpg

(Izvor: http://mvodostaji.voda.hr)

I u drugim općinama i gradovima stožeri civilne zaštite obilaze teren i pripremaju se za moguće mjere zaštite od poplave. Tako je i u općini Beretinec, gdje zbog natopljenosti zemlje vodom, nove oborine već izazivaju poplavljivanje cesta.

- S obzirom na najavu kiše sljedećih četiri dana, obavještavam sve mještane da komunalni redar cijelo vrijeme obilazi teren, a načelnik stožera Civilne zaštite Matija Kefelja dogovara mjere za zaštitu od mogućih poplava. Molim sve za strpljenje i da, ako uočite neki problem odmah javite komunalnom redaru Nenadu Ožingeru (092 350 5841) - objavio je načelnik općine Beretinec Igor Kos.

beretinec_poplava.jpg