Vodostaj Drave više neće rasti, tijekom jučerašnjeg je dana dosegnuo svoj vrhunac Foto: ilustracija

Vodostaj Drave više neće rasti, tijekom jučerašnjeg je dana dosegnuo svoj vrhunac

Varaždinske vijesti | 5.11.2023. u 09:29h | Objavljeno u Aktualno

Državni Hidrometeorološki zavod izdao je za Jadran narančasto upozorenje zbog jakog i olujnog juga, obilnih kiša koje bi mogle prouzročiti i bujične urbane poplave te mogućega grmljavinskog nevremena. Što se pak vodostaja rijeka tiče, oni opadaju i na Dravi i na Savi.

Unatoč kiši koja je ponegdje i obilno jutros padala u Austriji i Sloveniji, vodostaj Drave više neće rasti i tijekom jučerašnjeg je dana dosegnuo svoj vrhunac.

- Trenutni je protok na Hidroelektrani Varaždin 1500 kubnih metara u sekundi i danas neće biti veći od toga - rekao nam je Miljenko Brezovec iz HEP-a, a prenosi portal HRT-a.

U stalnoj su komunikaciji s austrijskim i slovenskim kolegama i najave novog vodnog vala na Dravi nema.

Vodostaji i protok će još biti visoki narednih dana, ali opasnosti od poplava ili propuštanja nasipa nema.
Novosel: Prognoze relativno dobre

- Očekuje nas još jedna kišna epizoda. Zasad su prognoze relativno dobre, nije dobro jedino to što je tlo gotovo u potpunosti zasićeno vodom. Gotovo svaka kap kiše podiže vodotoke i tako vrlo brzo izazivaju porast vodostaja, izjavio je za Hrvatski radio Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.

- Najavljene su nove oborine u slijevu rijeke Drave i u Sloveniji i u Austriji te se može očekivati još određeno povećanje protoka tijekom nedjelje i ponedjeljka, no za očekivati je da će se u međuvremenu ovaj vodni val koji sada prolazi kroz naš sustav smanjiti, tako da ne očekujemo da bi drugi vodni val ovog tjedna trebao imati veće iznose od ovih koje imamo sada, dakle 1650 kubnih metara u sekundi, kazao je Miljenko Brezovec iz HEP-a za Jutarnju kroniku Hrvatskog radija, a prenosi portal HRT-a.

Označeno u