Vodostaj Drave i pritoka raste, ali se zbog toga ne očekuju problemi

Varaždinske vijesti | 17.7.2021. u 09:51h | Objavljeno u Aktualno

Spremni smo i čekamo, ali ne očekujemo probleme, odnosno da bi morali proglašavati stanje pripravnosti za obranu od poplava, kaže nam Danijel Bunić, voditelj vodogospodarne ispostave odjela za Muru i gornju Dravu u Hrvatskim vodama, osvrćući se na vodostaj Drave i njezinih pritoka koji zadnjih dana raste.

Razlog tog porasta nije kiša, koja pada zadnjih dana u Varaždinskoj županiji i sjeveru Hrvatske češće nego inače, već prilike u susjedstvu.

- Nama je za vodostaj Drave bitno što se događa u Sloveniji i Austriji, budući da lokalni doprinos nije velik , ukazuje Bunić.

Kako napominje, porast Drave zbog padalina u okruženju, koje su osobito izražene u Njemačkoj, gdje je došlo do nezabilježenih šteta, vidjet će se kod nas kroz tri dana.

- Međutim, ništa posebno ne očekujemo jer će taj porast biti ispod razine kada proglašavamo pripravnost za obranu od poplava - dodaje Bunić.

Isto vrijedi i za manje rijeke, pritoke Drave.

- Na slivnim područjima Bednje i Plitvice bilo je doduše padalina, ali sve je prošlo mirno. Zemlja je sve upila tako da porasti vodostaja nisu bili veliki, a niti takvo što očekujemo jer su prognoze da će biti još manje količina padalina - napominje.

Ipak, zadnjih dana Hrvatske vode su intenzivirale prokope i druge zahvate na uređenju vodotokova.

- Spremni smo, iako su ove godine oborine izraženije na istoku zemlje, koji je zbog toga pretrpio štete - naglašava Bunić.

Označeno u