Muke po koeficijentima: voditelj računovodstva s VSS u školi ima manji koeficijent od učitelja s VŠS Foto: Ilustracija/Pixabay

Muke po koeficijentima: voditelj računovodstva s VSS u školi ima manji koeficijent od učitelja s VŠS

Ivica Kruhoberec | 2.12.2019. u 15:07h | Objavljeno u Aktualno

- Na oba pitanja zaokružio sam NE, iskreno nam priznaje voditelj računovodstva u jednoj od škola, čiji su se zaposlenici prošlog tjedna izjašnjavali jesu li za nastavak štrajka, odnosno prihvaćaju li ponudu Vlade. “NE” ponudi rekla je velika većina pa štrajk ide dalje.

- Vrijeme je da djeca krenu u školu jer bi upravo ona mogla biti najveći gubitnici, ali sam i protiv ponude Vlade RH jer smo zakinuti u školama, posebno tajnici, voditelji računovodstva i drugo nenastavno osoblje, što bi se ispravilo samo izjednačavanjem koeficijenata, kao što traže sindikati, koji su godinama to zanemarivali, naglašava naš sugovornik.
Kao voditelj računovodstva, kako objašnjava, ima koeficijent složenosti posla 1,232, dok učitelji i nastavnici imaju 1,325, izuzev mentora i savjetnika, koji imaju 1,481, odnosno 1,614, dok učitelji s nekadašnjom VŠS imaju 1,235.
- Tajnici i voditelji imaju VSS, a obujmu posla možda najbolje govori to da sam radio i više od 8 sati pa i vikendima, budući da radim u velikoj školi, koja ima i više EU i drugih projekata te produženi boravak. No, postoji naputak iz MZO da se nenastavnom osoblju ne plaća prekovremeni, a ne plaća se ni angažman oko boravka i prehrane, ukazuje.
Smatra da je posao tajnika i voditelja računovodstva iste razine složenosti kao i učitelja i nastavnika, osobito u velikim školama.
- Drago mi je da su to shvatili i u vodstvu NSZSŠ-a, tako da su tražili da i mi imamo koeficijent složenosti posla 1,406, koliko i učitelji i nastavnici, veli sugovornik kojeg posebno smeta što je osjetno veće plaće i/ili koeficijnete imaju njegove kolege u dječjim vrtićima i na fakultetima, osobito manjim.
Zbog tih i drugih nelogičnosti smatra da treba ozbiljno mijenjati Uredbu o nazivima ranih mjesta i koeficijentima službenika i namještenika u javnim službama.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u