Vlada za projekte financirane iz EU omogućila zapošljavanje na određeno u trajanju projekta Foto: ilustracija

Vlada za projekte financirane iz EU omogućila zapošljavanje na određeno u trajanju projekta

I.D./Varaždinske vijesti | 12.1.2018. u 18:04h | Objavljeno u Aktualno

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Prijedlog uredbe o dopuni Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, čime se omogućava zapošljavanje osoba koje će raditi na realizaciji EU projekata na određeno vrijeme duže od 12 mjeseci, odnosno za vrijeme trajanja projekta, što dosad nije bio slučaj, priopćilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Naime, prema dosadašnjem zakonu propisano je da služba na određeno vrijeme za obavljanje privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao može trajati najduže šest mjeseci i može se produžiti za još maksimalno šest mjeseci.

- Odredba se odnosi na zapošljavanje voditelja projekta, administratora, koordinatora i drugih osoba koje rade na poslovima vezanim uz upravljanje projektom, koji se smatraju službenicima lokalnih jedinica. Plaće zaposlenih na provedbi projekata koji se financiraju iz fondova ili programa Europske unije na temelju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, osiguravaju se iz sredstava fondova Europske unije, a ne iz proračuna jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave - napominje se u uredbi.

- Ovom odlukom omogućit će se jačanje administrativnih kapaciteta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i bolja realizacija projekata koji se u cijelosti financiraju iz fondova Europske unije - napominju iz ministarstva.

Zapošljavat će se osobe koje će raditi na realizaciji EU projekata poput komunalnih sanacija, brizi o starijima i nemoćnima, brizi za djecu u dječjim vrtićima te sličnim projektima za kojima postoji potreba na određenom području.

Osobe koje se zapošljavaju na ostalim projektnim aktivnostima ne smatraju se službenicima i namještenicima lokalne jedinice te se na njih primjenjuju opći propisi o radu.

Kako ističu iz ministarstva, jedan od projekata koji će se u potpunosti realizirati zahvaljujući Uredbi je i projekt "Zaželi - program zapošljavanja žena", ukupne vrijednosti više od 400 milijuna kuna, koji će omogućiti zapošljavanje oko 4.000 žena. Zaposlene žene radit će na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama.