VLADA RH Letjelica je u Zagreb došla iz Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300 metara Foto: screenshot HRT

VLADA RH Letjelica je u Zagreb došla iz Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300 metara

Varaždinske vijesti/HRT | 11.3.2022. u 10:17h | Objavljeno u Aktualno

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je vijest da je u Zagrebu sinoć oko 23 sata odjeknula snažna eksplozija kojoj je prethodio pad objekta iz zraka, prenosi portal HRT-a.

- Znate već da se radi o letjelici čiji su fragmenti pronađeni na nekoliko lokacija u Zagrebu. Ono što je najbitnije, nitko nije stradao. Mislim da je to stvarno sreća u nesreći - rekao je, dodavši kako se radi o relativno velikoj letjelici i više fragmenata na više lokacija.

 S obzirom na vrijeme kada se srušila, nevjerojatna sreća je da nitko nije stradao - dodao je.

 Nadležno ministarstvo će se uskoro obratiti javnosti, a Županijsko državno odvjetništvo radi očevid.

 - Trebamo pričekati daljnje službene informacije - rekao je.

 - Međutim ono što je ključno jest da strahove odagnamo, da nema zasad nikakvih informacija ni o kakvim eksplozivnim napravama niti o nekakvoj namjeri. Međutim utvrđuju se okolnosti koje su najbitnije - tko je upravljao letjelicom i od kuda je ona došla - poručio je među ostalim.

Grad nadležnim službama daje sve potrebne informacije, primjerice eo cijevima koje se nalaze blizu mjesta gdje je letjelica pala. Promet će neko vrijeme biti otežan na lokacijama gdje se nalaze dijelovi letjelice dok se ne završe svi očevidi.

U vezi toga će se uskoro obratiti državne službe, poručio je, a prenosi portal HRT-a.

U međuvremenu su se iz Vlade RH o događaju oglasili priopćenjem.

- U Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branitelja Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Božinović, ministar obrane Banožić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Markić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Franjić - naveli su.

- Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bezposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m - priopćili su iz Vlade RH.

- U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja - kažu iz Vlade.