Vlada RH izmjenom zakona omogućila slanje vojske na granice Foto: Oružane snage RH

Vlada RH izmjenom zakona omogućila slanje vojske na granice

VV/Index.hr | 5.3.2016. u 08:33h | Objavljeno u Aktualno

Vlada je jučer omogućila slanje vojske na hrvatske granice, predloživši dopune Zakona o obrani i Zakona o nadzoru državne granice koje još treba usvojiti Sabor, piše Index.hr.

Vojska će biti aktivirana onda kada premijer ili ministar unutarnjih poslova to procijene potrebnim. Promjene su donesene u jeku migrantske krize. Danima s graničnog područja Grčke i Makedonije stižu potresne slike, tisuće izbjeglica i migranata natiskalo se uz granicu i nada se prolasku, no kvote su nemilosrdne.

Hrvatska vlast ponavlja - granice se trebaju štititi, a policiji bi mogla trebati pomoć vojske, koja bi na granicama ipak trebala postupati pod nadzorom policije. Izmjenama i dopunama zakona sad joj je to dozvoljeno.

Slovenija je već u jesen poslala svoju vojsku na granicu, koja je razvukla žičanu ogradu koja se nalazi sa slovenske strane granice. Hrvatska vojska se na službenoj granici sa Slovenijom ipak neće pojaviti, no mogla bi na nekim drugim lokacijama.

Zakon o nadzoru granice propisuje da taj posao obavlja isključivo policija, no granica je ogromna i najveći dio stoji otvoren, kao što je primjerice tzv. zelena granica - to je mjesto gdje bi se vojska mogla uključiti kad bi došlo do potencijalnog većeg proboja migranata.

Iz Vlade pojašnjavaju da će se takve situacije događati samo ukoliko bude prijeko potrebno, kako se migrantska kriza ne bi otela kontroli.

Vojska će se na granicu Vlade slati na prijedlog Vlade, uz suglasnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.