Vlada RH će pomoći u saniranju šteta: Klimatske promjene su možda najveća prijetnja našem načinu života Foto: Vlada RH

Vlada RH će pomoći u saniranju šteta: Klimatske promjene su možda najveća prijetnja našem načinu života

VV/Vlada RH | 21.7.2023. u 13:02h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je u Zagrebu, nakon obilaska šteta koje je nevrijeme učinilo, još jednom izrazio sućut obiteljima četvero poginulih u jučerašnjem nevremenu koje je pogodilo dijelove Hrvatske, istaknuvši da je riječ o strašnoj tragediji.

- Želio bih prije svega iskazati našu sućut obiteljima poginulih - rekao je dodajući da se radi o dvoje ljudi u Zagrebu, jednoj osobi u Brodsko-posavskoj županiji i vatrogascu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Također je zahvalio svima - vatrogascima, medicinskim službama, policajcima, civilnoj zaštiti - koji rade na otklanjanju šteta te poručio da je Vlada tu da, kao u svim situacijama do sada, pomogne glavnom gradu i županijama, dodajući da će sutra boraviti u Vinkovcima i Otoku, gdje su također nastale velike štete.

- Razgovarao sam sa svima, gdjegod je ova velika oluja prošla, da vidimo kako možemo pomoći - kazao je premijer.

Ovakvo se nevrijeme ne pamti, ulažemo u preventivne mehanizme

Upitan može li se još nešto napraviti za zaštitu od nevremena, rekao je da Vlada stalno ulaže u sve moguće preventivne mehanizme.

- Od svih tih elementarnih nepogoda koje smo imali zadnjih nekoliko godina u našem mandatu – od ogromnih požara, poplava, potresa - sad smo doživjeli ovakvo olujno nevrijeme u glavnom gradu koje se ne pamti, a ovo je zasigurno vrsta nepogode protiv koje nemate baš previše mehanizama. Ona dolazi brzo, snažna je, prolazi dalje i tu su, nažalost, ovakve velike i strašne posljedice: četiri života su toliko velika šteta da je to za sve nas itekako teško i zaista suosjećamo s obiteljima u ovakvoj tragediji - poručio je Plenković.

Dodao je da će Vlada voditi računa da klimatske promjene, koji je označio kao možda najveću prijetnju našem načinu života, postanu dio svih politika te je podsjetio da je u tu svrhu osnovano Vijeće za održivi razvoj i da se tu temu nastoji maksimalno emancipirati i što više osvijestiti.

- Ovakve vremenske nepogode, kakve su nekad bile jednom u sto godina, očekuje se sada da se događaju u kraćim vremenskim intervalima, a to zahtijeva pripravnost svih službi, od gradskih, županijskih i nacionalnih - kazao je.

Vlada će svojim angažmanom u ovakvim situacijama uvijek pomoći, poručio je, bilo da je riječ o državnim postrojbama Civilne zaštite, o angažmanu Hrvatske vojske koja je uvijek spremna pomoći ili o financijskoj pomoći da se štete saniraju.

Sustav ranog upozorenja u završnoj fazi

Što se tiče sustava ranog upozorenja, premijer je rekao da je taj sustav imao svoje testiranje prije par mjeseci te da je u tijeku završna faza kako bi sustav postao u potpunosti funkcionalan.

- Što prije ga uspostavimo, to će biti bolje u slučaju ovakvih upozorenja i obavješćivanja naših sugrađana na vrijeme - zaključio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i predstavnicima Grada Zagreba u Banskim dvorima.

- Zahvalni smo nadležnim službama koje rade na otklanjanju posljedica olujnog nevremena. Vlada Republike Hrvatske će pomoći Zagrebu u sanaciji šteta. Nakon sjednice Vlade obišao sam Bundek gdje su štete značajne - objavio je premijer Plenković na Twitteru.