Vlada RH će ovaj tjedan izdati smjernice za štednju energenata Foto: ilustracija

Vlada RH će ovaj tjedan izdati smjernice za štednju energenata

Varaždinske vijesti | 26.7.2022. u 20:16h | Objavljeno u Aktualno

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u danas u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku.

- U nastojanju da se poveća sigurnost opskrbe energijom u Europskoj uniji, ministri energetike danas su postigli politički dogovor o prijedlogu Uredbe Vijeća o koordiniranim mjerama, odnosno dobrovoljnom smanjenju potražnje za prirodnim plinom za 15% ove zime. Uredba Vijeća predviđa mogućnost pokretanja "uzbune na razini EU" o sigurnosti opskrbe, u kojem bi slučaju smanjenje potražnje za plinom postalo obvezujuće. Svrha smanjenja potražnje za plinom predstavlja mjeru ušteda uoči zime kako bi se pripremili za moguće prekide opskrbe plinom. Vijeće je u tom kontekstu omogućilo određena izuzeća i odstupanja od cilja smanjenja, kako bi se uvažile specifičnosti država članica i osigurala ravnoteža između smanjenja potražnje plina i povećanja sigurnosti opskrbe u EU - priopćili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Dodali su da Hrvatska podržava mjere Komisije te da će Vlada Republike Hrvatske ovaj tjedan izdati smjernice za postizanje ušteda koje na dobrovoljnoj osnovi mogu poduzeti svi potrošači, kućanstva, javne institucije, industrija.

- Smatramo to prvim korakom u smanjenju potražnje energenata i osiguravanju sigurnosti opskrbe i za građane i za gospodarstvo - istaknuo je ministar Filipović.

Ministri su također razmijenili mišljenja o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, inicijativama koje je predložila Komisija 20. srpnja u okviru paketa "Štednja plina za sigurnu zimu", o svojim nacionalnim mjerama i planovima za nepredviđene situacije, kao i o daljnjim kratkoročnim radnjama za jačanje sigurnosti opskrbe energijom u Europskoj uniji.

Ministar Filipović naglasio je kako će Hrvatska, osim ulaganja u obnovljive izvore energije, pokrenuti aktivnosti usmjerene na jačanje kapaciteta LNG terminala i plinovoda prema susjednim zemljama te ubrzati procese, čime će se osigurati dugoročna stabilnost.

Tijekom neformalnog ručka ministri energetike razgovarali su s ukrajinskim ministrom energetike Germanom Galushchenkom o energetskoj suradnji Europske unije s Ukrajinom. Na marginama Vijeća za energetiku, ministar Filipović sastao se s povjerenicom za energetiku Kadri Simson, s kojom je razgovarao o budućim energetskim projektima u Republici Hrvatskoj i projektima unutar plana REPowerEU.