Vlada preuzima obvezu otplate kredita i opremanja Opće bolnice Bjelovar Foto: BBŽ

Vlada preuzima obvezu otplate kredita i opremanja Opće bolnice Bjelovar

Michael Palijan/043 | 24.11.2022. u 08:56h | Objavljeno u Aktualno

Ravnateljica, županijske službe i ministar zdravstva sa suradnicima trebaju napraviti model kako ćemo financijski podržati i pratiti dovršetak uređenja bolnice, a mi ćemo već prije usvajanja Prijedloga proračuna donijeti odgovarajuće odluke - obećao premijer u Bjelovaru

Nakon nešto više od mjesec dana od posljednjeg posjeta, u središtu Bjelovarsko-bilogorske županije ponovno su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, s kojima je ovoga puta došao i ministar zdravstva Vili Beroš. Naime, u subotu 5. studenog su odradili sastanak sa županijskim i vodstvom Grada Bjelovara te čelnicima Opće bolnice dr. Anđelko Višić, a nakon obilaska nove bolničke zgrade premijer je izvijestio o koracima Vlade koji bi trebali uvelike rasteretiti županijski zdravstveni proračun. Podsjećajući da je bivši župan Bjelovarsko-bilogorske županije za izgradnju bolnice podignuo dva kredita veća od 200 milijuna kuna kojima je uvelike opterećen županijski zdravstveni proračun, premijer je ustvrdio da Županija nije u poziciji rješavati sama kredite.

- Dogovoreno je da Vlada preuzme financiranje kreditnih obaveza u godinama koje su pred nama i tako rastereti proračun Bjelovarsko-bilogorske županije, što će više od sto tisuća građana koji prema bolnici gravitiraju cijeniti - kazao je Plenković.

Vlada_preuzima_obvezu_otplate_kredita_i_opremanja_nove_zgrade_bolnice2.jpg

Ujedno je najavio da će Vlada financijski pratiti i podržati dovršetak uređenja bolnice te da će sredstva biti uvrštena u proračun za 2023. godinu.-Ravnateljica, županijske službe i ministar zdravstva sa suradnicima trebaju napraviti model kako ćemo financijski podržati i pratiti dovršetak uređenja bolnice. Zgrada treba biti uređena, dostupna pacijentima u ovoj Županiji i to je ključni današnji dogovor tako da ćemo na Vladi već prije usvajanja Prijedloga proračuna donijeti odgovarajuće odluke i uvrstiti ta sredstva u proračun za 2023. godinu i na taj način riješiti ovo pitanje koje je već dugo u političkom eteru u ovoj županiji-poručio je Plenković. Kazao je kako je imao priliku doznati da se dio stare paviljonske bolnice preselio u novu zgradu.

- Liječnici koji ovdje rade i vode te službe su nas izvijestili o bitno kvalitetnijim uvjetima koji sada postoje - kazao je novinarima Plenković.

Župan Marko Marušić je zahvaljujući Vladi na razumijevanju poručio da je spašen zdravstveni sustav Bjelovarsko-bilogorske županije, ali ga veseli i daljnje obećanje o potpori Vlade za otplatu kredita.

- Ali, na tome ne stajemo, cilj je da konačno i opremimo ovu bolnicu, a sve u svrhu kvalitetnije zdravstvene zaštite naših sugrađana i za stvaranje kvalitetnijih radnih uvjeta bolničkog osoblja - kazao je župan.

Državni vrh se sastao i s bjelovarsko-križevačkim biskupom msgrom. Vjekoslavom Huzjakom te je obišao i bjelovarsku katedralu koja je u visokoj fazi obnove.

- Napredak u obnovi sakralnih objekata je zaista vidljiv - kazao je Plenković.

Označeno u