Vlada ograničila cijenu benzina na 11,10 kuna, dizela na 11 kuna Foto: VV arhiva / ilustracija

Vlada ograničila cijenu benzina na 11,10 kuna, dizela na 11 kuna

Varaždinske vijesti | 14.10.2021. u 12:56h | Objavljeno u Aktualno

Vlada RH je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je cijenu benzina ograničila na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna.

Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani ovom Uredbom ili drugim posebnim propisima, navodi se u Uredbi.

Maksimalne maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od najduže 30 dana od dana stupanja na snagu Uredbe.

- Iako se cijene nafte i naftnih derivata utvrđuju slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi, Vlada Republike Hrvatske iskoristila je mogućnost zaštite potrošača i regulacije tržišta te je Uredbom propisala najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate na rok od 30 dana. Uredba je donesena zbog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata na svjetskom i nama referentnom Mediteranskom tržištu. Shodno je spomenuti i da su nakon liberalizacije cijena naftnih derivata 2014. godine trgovci - energetski subjekti i dalje nastavili računati cijene po formuli po kojoj su se računale cijene prije liberalizacije - priopćili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

- Dosad su postojale indicije da će se situacija s cijenama goriva uskoro stabilizirati. Nažalost, zadnji podaci govore da bi se rast mogao nastaviti. Zbog toga smo iskoristili zakonsku mogućnost koju imamo te utvrdili najviše maloprodajne cijene na koje nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove. Idućih 30 dana maloprodajne cijene eurodizela na benzinskim crpkama iznosit će najviše 11, a benzina 11,10 kuna po litri - izjavio je ministar Tomislav Ćorić i naglasio da će situaciju nastaviti i dalje pomno pratiti.

Ova Uredba primjenjivat će se na motorne benzine i dizelsko gorivo. Najviše maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost u iznosu od 11,10 kn/l određuju se za motorni benzin - EUROSUPER BS 95, EUROSUPER BS 98 i EUROSUPER BS 100, dok najviša maloprodajna cijena za dizelsko gorivo - EURODIZEL BS s porezom na dodanu vrijednost iznosi 11,00 kn/l.