Vlada odbacila Podolnjakov prijedlog o promjeni sjedišta Sveučilišta Sjever

Varaždinske vijesti | 26.1.2018. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

- Vlada je potvrdila stav HNS-a, no da pojasnim Podolnjaku i Habijanu stav HNS-a, ističem kako nitko ne bi bio sretniji od mene da Sveučilište ima sjedište u Varaždinu i dakako da bismo takvu inicijativu prvi podržali kada bi ona bila pokrenuta legalnom procedurom od strane akademske zajednice, uz odluku tijela Sveučilišta i uz suglasnost osnivača, Republike Hrvatske - poručio je to predsjednik varaždinskog HNS-a Mario Sambolec nakon što je Vlada RH odbila prijedlog zastupnika Roberta Podolnjaka da Sveučilište Sjever postane Sveučilište u Varaždinu te da centar sveučilišta umjesto Koprivnice bude Varaždin. 

Sambolec dalje dodaje kako je, na temelju takve inicijative HNS podržao integraciju i osnivanje Sveučilišta, dodjelu prostora za razvoj i prijenos osnivačkih prava na Republiku Hrvatsku, čime je zajamčen opstanak i daljnji razvoj Sveučilišta.

- Sveučilište Sjever je jedan od najboljih primjera kako se dobrom suradnjom može razvijati cjelovita Hrvatska, što su u ovom slučaju prepoznala dva prijateljska grada, Varaždin i Koprivnica, te zajedno stvorila jako regionalno sveučilište koje je postalo osmo javno sveučilište u RH - poručuje Sambolec.

Inače, odluku je putem Facebook profila komentirao i predsjednik varaždinskog gradskog HDZ-a Damir Habijan, kojem je žao mi je što stranke nisu podržale navedeni Podolnjako prijedlog, već su kao sjedište odredile grad Koprivnicu.

- Nemam ništa protiv imena Sveučilišta, ali i dalje smatram, a svoje mišljenje nisam promijenio od 2015. kada je isto osnovano, da sjedište mora biti (i bit će) u Varaždinu. Promjena sjedišta može se riješiti i mimo izmjene samog zakona. Naime, Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever nije osnivački akt pa istim nije ni određeno ime niti sjedište Sveučilišta. Prema tome, izmjenu naziva i sjedišta Sveučilišta moguće je izvršiti putem odluke osnivača Sveučilišta, odnosno odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja. U tom smislu očekujem da osnivač Sveučilišta (Republika Hrvatska), a koju zastupa Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u narednom razdoblju pristupi donošenju odluke o promjeni sjedišta Sveučilišta Sjever iz Koprivnice u Varaždin. Kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina zalagao sam se i zalagat ću se da Grad Varaždin postane sjedište predmetnog Sveučilišta. U tome očekujem potporu svih političkih opcija jer je to u interesu našega Grada - napisao je Habijan.

Robert Podolnjak je kazao kako se trenutno bavi aktualnim "poslovničkim stvarima" te da će svoj stav o navedenoj temi definirati u narednih nekoliko dana.