Vlada objavila iznose vrtićkih subvencija: Donjoj Voći, Brezničkom Humu i Velikom Bukovcu nula kuna

MGA | 29.9.2023. u 10:40h | Objavljeno u Aktualno

Nakon sjednice Vlade održane u srijedu, 27. rujna, objavljen je Prijedlog odluke o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024. s točnim iznosima koje će dobiti jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb za vrtićarce.

Prema objavljenoj tablici, JLS-ovi koji na svome području nemaju niti javni, niti privatni vrtić neće dobiti ni kune subvencije, unatoč tome što i te općine uglavnom iz svojih proračuna izdvajaju sredstva i subvencioniraju roditeljima korištenje vrtića, ali na području drugih, uglavnom susjednih JLS-ova koja imaju vrtiće, bilo javne ili privatne.

Na području Varaždinske županije, prema takvim kriterijima, općine Breznički Hum, Donja Voća i  Veliki Bukovec neće dobiti ni kune, iako se ovih dana općina Donja Voća, primjerice, isticala kao općina koja jedina s područja Varaždinske županije prema kriterijima razvijenosti ulazu u prvu skupinu i time bi imala pravo na 50 posto subvencije.

Nakon objave tablice s točnim iznosima i neke su se druge općine neugodno iznenadile jer, prema ovome, sredstva će dobiti samo za djecu koja pohađaju vrtić ili vrtiće na svome području, ali ne i za djecu s njihova područja koja polaze vrtiće u drugim JLS-ovima, a čiji boravak također neke od općina sufinanciraju roditeljima.

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Iskra Vostrel Prpić kaže da je dobro što se država konačno uključila u sufinanciranje rada predškolskog odgoja i obrazovanja, ali se nadaju da će već sljedeća uredba popraviti određene manjkavosti. 

- Naš je stav da indeks razvijenosti nije pravedan kriterij. Naš je prijedlog da se u fokus stavi dijete tj. da subvencija svugdje bude jednaka po djetetu i to na način da sva tri elementa sufinanciraju po trećinu ekonomske cijene tj. država trećinu, lokalna jedinica trećinu i roditelji trećinu - ističe naša sugovornica.