Vlada daje 7,5 milijuna eura za pogođene svinjskom kugom, a nezadovoljni traže odstrel divljih svinja

vv | 19.7.2023. u 11:10h | Objavljeno u Aktualno

Vlada RH je osigurala 7,5 milijuna eura za gospodarstva pogođena afričkom svinjskom kugom, kao i posebne naknade lovoovlaštenicima, koji će sudjelovati u programu suzbijanja širenja zaraze..Međutim, neki drže da prije svega treba provesti odstrel divljih svinja.  

Afrička svinjska kuga trenutno je potvrđena na 112 gospodarstava, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a kao područja visokog rizika još se izdvajaju Osječko-baranjska i Brodsko-posavska županija. Od posjednika svinja na tim područjima očekuje se da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi  Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

A u skladu s epidemiološkim stanjem na terenu, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novu Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja na gospodarstvima, kao i mjere sigurnosti koje se moraju primjenjivati u lovištima (na poveznici).

Naredbom je, uz ostalo, dopušteno držanje svinja u zoni zaštite i nadziranja isključivo na objektima više biosigurnosne kategorije 3 i 4, pri čemu će se objektima koji udovoljavaju uvjetima za kategoriju 3 te svim dodatnim uvjetima biosigurnosti propisanim Naredbom omogućiti rekategorizacija.  Također, na području županija visokog rizika izvan zona zaštite, nadziranja i zaraženih zona, propisuju se dodatne mjere radi sprječavanja širenja i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge.

- Od prvog slučaja pojave afričke svinjske kuge, sve se mjere provode promptno i aktivno, a kako bi bili još učinkovitiji u skladu s epidemiološkim stanjem na terenu kontinuirano dopunjujemo Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge kao i Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge - kazala je ministrica poljoprivrede Vučković, naglasivši da do zaraze nije došlo zbog divljih svinja, već ljudske pogreške.

Unatoč tome, pribojavajući se da će dosadašnji pristup dovesti do uništavanja svinjogojstva u Slavonij, odstrel divljih svinja traže nezadovoljni dosadašnjim pristupom zaustavljanju svinjske kuge.

- Divlja svinja glavni je rezervoar svinjske kuge. U izbijanju ove epidemije teško je ne primijetiti da se ubijaju isključivo domaće svinje, dok na područjima gdje je kod divljih svinja dokazana kuga nije provedeno istrebljenje divljih svinja u tim lovištima. Seljacima kod kojih je analizom dokazano da nema kuge u objektima brani se otprema svinja, a u lovištima u kojima je dokazana kuga ne provodi se odstrel. Ako se želi zaustaviti epidemija, s divljim svinjama u Slavoniji treba napraviti isto što i u Danskoj (koja je prilikom ASK odstrijelila sve divlje svinje). Inače, svinjokolje ove godine su vrlo upitne, upozoravaju nezadovoljni na FB Hrvatski krški pašnjaci https://www.facebook.com/Krskipasnjaci te se pitaju je li izostanak odstrela dokaz da je lovišta zaposjelo "novo hrvatsko plemstvo" u koje se ne želi dirati.