"Vjerovali smo učenicima kod mjerenja temperature, morat ćemo i kod testiranja"

IHR/Varaždinske vijesti | 31.1.2022. u 17:06h | Objavljeno u Aktualno

Očekuje se da bi ovih dana škole trebale dobiti upute o planu testiranju učenika osnovnih i srednjih škola, a onda i testove za testiranje na koronavirus. Najavljeno je to prošli tjedan iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koje projektom samotestiranja učenika, čija će provedba koštati 70 milijuna kuna, planira ukinuti nepotrebne samoizolacije za učenike i tako omogućiti da što više učenika nastavu prati uživo - u školskim klupama.

Projekt samotestiranja učenika zamišljen je na način da bi se učenici jednom tjedno, konkretno ponedjeljkom prije nastave, sami testirali kod kuće. Testiranje bi bilo na dobrovoljnoj bazi, a u slučaju negativnog testa učenici bi dolazili u škole. U javnosti se spominje kako će učenici ponedjeljkom u školu morati donijeti potpis roditelja u bilježnicama, uz naznaku “negativan test”, a “šuška” se da bi se s testiranjima trebalo krenuti od idućeg tjedna. No u školama kažu da službeno još nemaju nikakvih informacija o tome kada projekt samotestiranja počinje, na koji će se način provoditi i kako će se sve kontrolirati.    

- O ovom projektu zasad znamo samo ono što smo čuli ili pročitali u medijima. Nikakvih službenih informacija, uputa ili smjernica od nadležnih tijela prošlog tjedna nismo dobili, ali čim ih dobijemo na vrijeme ćemo o svemu upoznati učenike i roditelje - rekao je Mario Staničić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin i predsjednik Udruge hrvatskih osnovnoškolskih ravnatelja Varaždinske županije.

Projektom samotestiranja praktički bi se ukinula samoizolacija za one učenike koji nemaju nikakve simptome te su zdravi, a koji su dosad zbog svojih pozitivnih kolega morali u samoizolacije.

- Ovaj projekt nema za cilj sprječavanje širenja virusa jer se to ne može spriječiti, no mi ravnatelji, kao uvijek dosad, napravit ćemo sve za dobrobit djece. S obzirom da je cilj projekta omogućiti učenicima koji su zdravi da mogu na nastavu u školu, i mi ravnatelji pozdravljamo taj projekt. U konačnici, stav da djeca što više budu u školi, na nastavi uživo, je i stav nas ravnatelja od početka pandemije, uz naravno očuvanje zdravlja - rekla je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Varaždinske županije.

I dok neki roditelji već najavljuju kako neće testirati svoju djecu, predsjednik županijske Udruge hrvatskih osnovnoškolskih ravnatelja Stančić ne vjerjuje da će biti problema u provođenju testiranja.

- Mi cijelo vrijeme surađujemo s roditeljima koji su naši partneri i vjerujem da će tako biti i ovog puta, na ovom projektu uz uvažavanje načela dobrovoljnosti. Uvijek smo pružali podršku roditeljima i učenicima kako bi se u školi osjećali dobro i sigurno te normalno pohađali nastavu. U ovom slučaju ide se na povjerenje, kao i u mnogim slučajevima dosad. Cilj je da učenici budu u školskim klupama i školama. Vjerujem da je to interes i nas svih iz obrazovnog sustava, ali i roditelja - kaže ravnatelj VI. OŠ Stančić.

Grđan kaže kako se u školama i dosad puno stvari riješavalo “na riječ”...

U novom broju Varaždinskih vijesti pročitajte i zašto je omikron poharao škole kao nijedan virus dosad i na koji način učenici koji su u samoizolacijama ili pozitivni sudjeluju na natjecanjima?