Više od polovice novca iz europskih fondova povučeno za poljoprivredu Foto: Ilustracija

Više od polovice novca iz europskih fondova povučeno za poljoprivredu

V.M./Varaždinske vijesti | 23.2.2016. u 13:36h | Objavljeno u Aktualno

Više od polovice novca kojeg je Hrvatska u 2015. godini povukla iz europskih fondova dodijeljena je poljoprivredi, čak 54 posto.

Prošle su godine iz fondova Europske unije povučene 5,2 milijarde kuna, a od čega je više od 2,8 milijardi kuna povučeno za projekte u poljoprivredi.

Članstvo Hrvatske u EU u prošloj je godini stajalo 2,9 milijardi kuna.

Aktualni poljoprivredni natječaji su EU natječaj Mjere informiranja i promocije u vezi s poljoprivrednim proizvodima koje se provode na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama – poticanje marketinških aktivnosti za promociju poljoprivrednih proizvoda (internetska stranica, publikacije, promidžbe uživo,…). Natječaj je otvoren do 28. travnja 2016. godine.

Otvoren je prvi ovogodišnji natječaj iz Vinske omotnice Promidžba sektora vina na tržištima trećih zemalja. Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu je 200.000,00 EUR, a maksimalni intenzitet potpore je 80 posto.

Otvoren je i natječaj za poticanje ulaganja u modernizaciju šumske infrastrukture. Prihvatljivi troškovi su izgradnja šumskih cesta, traktorskih puteva, kupnja šumskog zemljišta. Vrijednost potpore je od 10.000 EUR do 1.000.000 EUR. Natječaj je otvoren do 7.6.2016. godine.